%1’lik Vergi Uygulaması O Ülkedeki Kripto Para Yatırımcılarını Panikletti!

2 years ago 101

Hindistan'daki kripto para ticaret hacimleri, hükümetin tüm işlemlere uzun süredir korkulan yüzde 1'lik vergi getirmesinin ardından bu hafta sert düştü. Ülkenin en büyük borsalarındaki işlem hacimleri, yüzde 1'lik verginin 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlamasının ardından son birkaç gün içinde yüzde 50'den fazla düştü.

Hindistan'daki Kripto Para Hacimleri Sert Düştü

Yüzde 1'lik vergi hamlesi, Hindistan hükümetinin kripto para ticaretinin önüne geçmek için attığı son hamleyi yansıtıyor. Hem Hindistan Merkez Bankası hem de Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, kripto paraları gerçek değeri olmayan birer spekülatif varlıklar olarak nitelendirerek açıkça eleştirdi. Tüm işlemler için uygulamaya başlanan yüzde 1'lik vergi, Hindistan'ın kripto para yoluyla kazanılan tüm kazançlara yüzde 30'luk bir vergi getirmesinden birkaç ay sonra geldi. Ülkenin, halihazırda en yüksek vergi diliminde yer alan sektörden daha da fazla vergi almayı düşündüğü bildiriliyor.

nomics.com'un sağladığı verilere göre, Hindistan'ın en büyük kripto para borsalarından ikisi olan WazirX ve CoinDCX'teki işlem hacimleri 1 Temmuz'dan bu yana yüzde 75'in üzerinde düştü. WazirX'in günlük işlem hacmi Pazartesi günü 7.2 milyon dolardan bugün 1.9 milyon dolara kadar düştü. CoinDCX'in işlem hacimleri ise aynı dönemde 14.6 milyon dolardan 4.2 milyon dolara kadar düştü. Her iki kripto para borsası da 2021'de piyasaların zirve yaptığı noktada günlük 200 milyon doları aşan işlem hacimleri gördü.

Yüzde 30'luk sermaye kazancı vergisinin uygulamaya alınması, ülkedeki yatırımların zaten kripto para piyasalarından uzaklaştırmıştı ancak yeni yüzde 1'lik vergi, hacimleri daha da düşürmek için yeterli oldu. Buna ek olarak Hindistan, kripto paralarda ek olarak yüzde 28'lik mal ve satış vergisi almayı değerlendiriyor. Hükümet, kripto paralar için uygun bir düzenleyici çerçeve hazırlama hazırlığı yaptığı için önlemlerin ülkedeki kripto para hacimlerini baskı altında tutmaya devam edeceği üzerinde duruluyor. 2021 itibariyle, Hindistan hızla büyüyen bir kripto para kullanıcı nüfusuna sahipti ve ülkenin sektörü en hızlı benimseyen ülkeler arasına katmıştı.

Global Borsalar da Kan Kaybediyor

Kripto paraların fiyatlarındaki düşüşün ortasında, global borsaların da ticaret hacminin düştüğü görülüyor.

Binance, Coinbase ve FTX gibi daha büyük kripto para borsalarının hacimlerinin Haziran ayına kadar istikrarlı bir şekilde düştüğü gördü. Bu, kripto para piyasalarının toplam değerinin 1 trilyon doların altına düşmesiyle gerçekleşti ve yatırımcıları daha temkinli hareket etmeye itti.

Yükselen enflasyon, faizlerdeki artış ve resesyon korkuları, riskli varlıkların çoğunda kayıpları yansıtarak çöküşü tetikledi. Kripto para piyasalarındaki çöküş, Hindistan'daki düzenleyicileri harekete geçirdi. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, alanda daha yüksek volatilitenin yaşanabileceği konusunda uyardı ve bunu "açık bir tehlike" olarak nitelendirdi.

Read Entire Article