2 Fed Yöneticisinden Çarpıcı Faiz Açıklaması: Eylül’de Bitcoin’i Ne Bekliyor?

2 years ago 88

 Son günlerde meydana gelen toparlanmanın ardından, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) yine alarm verme yebaşladı.

Fed, 'Şahin' Duruşuna Devam Edecek

Bitcoin, son 24 saatte %6'nın üzerinde düşüş yaşadı ve an itibariyle 21.934 dolardan işlem görüyor. Ethereum  ise geçen hafta %7'nin üzerinde düşüşle an itibariyle 1.751 dolardan işlem görüyor. Piyasadaki son ralli, son Tüketici Fiyat Endeksi verilerinden kaynaklandı. Yıllık %8.5'lik TÜFE artışı, enflasyonun yavaş yavaş düştüğüne işaret etti. Bununla birlikte, Fed yetkilileri 'şahin' bir duruş sergilerken, kripto piyasası yeni düşüşler görebilir. Fed yetkilileri, gelecek ayın faiz artırımı konusunda 'şahin' bir duruş sergiliyor. Şahin finansal politika sistemi, yüksek faiz oranlarını destekleyen bir yapıya sahiptir. Fed St. Luis'in Başkanı James Bullard, 75 baz puanlık bir zam artışının belirtilerini verdi. Yönetici, enflasyonun istenen seviyelere gelene kadar faiz oranlarının artırılması gerektiğni bir kez daha vuguladı.

Minneapolis Federal Rezerv CEO'su ve başkanı Neel Kashkari, en ''güvercin'' duruşu sergileyen Fed yetkililerinden biridi. Ancak, o bile “yüksek enflasyonu” kontrol etme konusundaki aciliyeti ve önemi dile getirdi. TÜFE, ekonomideki enflasyonun güçlü bir göstergesidir. Daha yüksek enflasyon verileri, genellikle enflasyonun artışını kontrol etmek için bir önlem olarak Federal Rezerv'i niceliksel sıkılaştırma politikasını uygulamaya iter. Fed, Haziran toplantısında 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışına gitmşiti. 75 baz puanlık faiz artışı, 1994'ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak tarihe geçti. Bu karar sonrası, kripto para piyasası büyük bir kaos yaşadı.   Bitcoin, on yıldan fazla bir süredir en kötü çeyreğini yaşadı. Ancak, takip eden aydaki yüksek enflasyon verileri piyasayı olumsuz etkilemedi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın 26 Ağustos'ta küresel merkez bankaları konferansında yapacağı ve ekonomiyi ele alacağı konuşmanın Fed'in gelecek aylarda atacağı adımlara dair daha fazla ipucu vermesi tahmin ediliyor.

Fed, Piyasayı Tekrar Kaosa Sürükleyebilir

İlerleyen aylarda yüksek enflasyon verilerinin Bitcoin fiyatını o kadar fazla etkilememesinin temel nedeni, enflasyonun düşmeye başladığı beklentisiydi. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri GSYİH'si arka arkaya iki çeyrekte negatif büyüme gösterdi. Bu teknik olarak resesyon anlamına geliyor. Birçok uzman, makroekonomik koşullar göz önüne alındığında Fed'in şahin duruşunu tersine çevirmesini bekliyordu.

Ancak Eylül'de olağandışından daha büyük bir faiz artışı, Haziran'da olduğu gibi kripto para piyasasını daha büyük bir felakete sürükleyebilir. Enflasyon, küresel çapta önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Read Entire Article