2020’den Bu Yana En Düşük Fiyatlar! Bu Altcoin Herkesi Şaşırttı!

2 years ago 101

Makro ekonomik gelişmeler kripto paraları son derece olumsuz etkiliyor. Kripto paralar en büyük sınavlarından birine hazırlanıyor. Daha önce pandemi ve resesyon görmeyen piyasalar son 2 yılda oldukça fazla şey yaşadı. Tüm dünyada artan faizler ve hızla yükselen enflasyon, birçok verinin tarihi diplere ulaşmasını sağladı.

Ethereum (ETH) Gas Ücreti

Ocak 2021 ile Mayıs 2022 arasında, yaklaşık iki yıl boyunca, Ethereum ağını ortalama işlem ücreti yaklaşık 40 dolar seviyelerindeydi. Zirve ise 1 Mayıs 2022 tarihinde, 196 dolar ile görülmüştü. Öyle ki işlem ücreti maliyeti birçok NFT koleksiyonunun taban fiyatını bile aştı. Mayıs ayındaki bu ani artış ApeCoin’in metaverse arazi satışlarıyla bağlantılıydı.

Ethereum saniyede ortalama 15 işlem onaylıyor ve yüksek işlem ücretleri sebebiyle düşük bütçeli NFT yatırımcılarının ilgisini çekemiyordu. Bu sebepten Polygon ve Solana gibi alternatif ağlardaki NFT koleksiyonları hızla büyüdü ve pazarda pay sahibi oldular. Ancak işler değişiyor, Solana kadar ucuz olmasa da Ethereum ağındaki işlem ücretleri dibe işaret ediyor.

Ethereum (ETH) Ücretleri Dipte

Ethereum (ETH) ekosisteminin ana akım hakimiyetine en büyük engeli, genellikle bir işlemi tamamlamak için gereken aşırı yüksek işlem ücretleridir. Bununla birlikte, Ethereum'un ortalama gaz ücretlerinin 0,0015 ETH'ye düşmesiyle, işler değişiyor. Ethereum ağındaki işlem ücretleri bugünlerde 1,5 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu rakamlar en son Aralık 2020 tarihinde görülmüştü.

Gaz fiyatlarındaki bu ani düşüşün aksine cumartesi günü günlük NFT satışları bir yılın en dip seviyesine indi. Yani büyük NFT coşkusunun başladığı dönemlerdeki seviyelere kadar düşüş yaşandı. NFT ekosistemi, haziran ayında yılın en kötü performansını kaydetti, toplam günlük satış sayısı yaklaşık 19.000'e düştü ve tahmini değeri 13,8 milyon dolar oldu.

Kasım 2021'de, çok sayıda yatırımcı aşırı pahalı işlem ücretlerini şikayet ettiğinde, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, ağdaki benzeri görülmemiş gerginlik seviyelerini azaltmak için bir maliyet düşürme ve üst sınır teklifi yayınladı. Buterin, ETH gaz maliyetlerini düşürmek için blok başına bir çağrı verisi sınırı getirerek toplama maliyetlerini daha da azaltmak için kısa vadeli bir çözüm önermişti.

Fakat şimdilik buna ihtiyaç kalmamış görünüyor. Risk piyasalarındaki iştahın azalması, yatırımcıların daha az riskli varlıklara yönelmesiyle kripto para ve nft işlem hacimlerini azalttı. Ağdaki talebin azalması işlem (gas) ücretlerini dibe çekti.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article