2022 2. Çeyrekte Neler Yaşadık: NFT, DeFi, Stablecoin ve Kripto Piyasası

2 years ago 95

2022 yılının kripto para birimleri için pek de iyi gitmediği aşikar. Arka arkaya gelen kötü haberler zaten düşüşte olan fiyatları daha da aşağı çekti. Peki, 2022’nin ikinci çeyreğinde neler oldu, fiyatlardaki düşüşler ne seviyede?

2022’nin 2. Çeyreğinde Yaşanan 7 Olay

Kripto para birimlerinde geri çekilmeler devam ederken toplam piyasa değeri CoinGecko verilerine göre 922 milyon dolar bandında seyrediyor ve ilk çeyreğe göre kripto para birimlerinin fiyatlarında %50’lere varan düşüşler olduğu görülüyor.

CoinGecko’nun 2022 2. Çeyrek Kripto Para Raporu yayınlandı ve raporda ikinci çeyrekte yaşanan 7 önemli olay listeleniyor. Hadi bunlara bir göz atalım:

  • Terra Olayı ve Stablecoin’ler: Rapora göre ilk 15 stablecoin piyasa değerinin yaklaşık olarak beşte birini kaybetti. Terra olayı ile yakından bağlantılı olan bu durumda Tether, payı neredeyse %20 oranında azalmış olsa da liderliğini sürdürdü. Bunun yanında algoritmik stablecoin’ler olan FRAX ve DAI piyasa değerinde sırasıyla %48 ve %32’lik kayıplar oldu. Rapora göre bu durum bazı yatırımcıların piyasadan tamamen çıktığını gösteriyor.

  • Terra ve bETH Etkisi: Terra’nın çöküşü ile birlikte kullanıcılar bETH’lerini yeniden ETH’a dönüştürmeye başladı. Aynı zamanda Celsius, 3AC ve Amber gibi büyük LP'ler de havuzdan likidite çekti. Rapora göre toplam dolaşımdaki stETH şu anda yaklaşık 4.2M. Ayrıca stETH-ETH Curve havuzu, 5 Nisan'daki 5,6 milyar dolarlık zirveye kıyasla TVL'de ve 718 milyon dolara düştü. Bu noktada rapor, stETH'nin ETH'ye 1:1 oranında sabit olmadığını ve kilitlerin birleştirmeden sonra açılacağını ifade ediyor.

  • Three Arrows Capital Olayı: Çeşitli yatırımcılardan oluşan büyük bir grup Terra olayından büyük bir şekilde etkilenen Three Arrows Capital'a yatırım yapmıştı. Bu yatırımların bir kısmı, ağır kayıplara uğrayan BlockFi ve Voyager gibi merkezi kuruluşlar tarafından yapıldı. 22 Haziran'da Voyager, 3AC'ye yapılan yatırımın yaklaşık 650 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu, kredi defterinin yaklaşık %58'i ve çoğunlukla teminatsız.

  • DeFi’nin Domino Etkisi: DeFi piyasa değeri, kripto piyasasının geri kalanıyla birlikte 3 aylık bir süre içinde 142 milyon dolardan 36 milyon dolara geriledi. Rapora göre, DeFi piyasa değerinin çoğu, büyük ölçüde Terra ve UST'nin çöküşü nedeniyle yok oldu. Terra olayının etkisinin panik yarattığı ve diğer bazı algoritmik stablecoin’lerde de de-peg’e sebep olduğu ifade ediliyor. Ayrıca rapor, DeFi hack saldırılarının da arttığına dikkat çekiyor.

  • Yeni Projeler Ortaya Çıkıyor: 2022’nin ikinci çeyreğinde Ethereum’un TVL hakimiyetinin bir kısmını yeniden kazandığı ifade ediliyor. Ethereum, TVL'deki payını %54'ten %60'a çıkarmış olsa da, toplam TVL'si 2022'nin ilk çeyreğine kıyasla hala %52 daha düşük. Buna ek olarak Avalanche, Polygon ve Solana, genel piyasa düşüşüne paralel olarak TVL pozisyonlarını korumuş gibi görünüyor.

  • OpenSea Piyasa Hakimiyeti Düşüyor: Her ne kadar NFT pazar yeri OpenSea liderliğini koruyor olsa da Mayıs ve Haziran aylarında Magic Eden ve X2Y2, OpenSea'nin günlük ve hatta haftalık hacmine yetişmiş gibi görünüyor. Rapora göre bu noktada OpenSea’nin Solana entegrasyonunun etkili olmuş olabileceği ifade ediliyor.

  • Aylık Ortalama İşlem Hacmi: Rapora göre ilk 10 DEX, 2022'nin ikinci çeyreğinde toplam 274,0 milyar dolarlık spot işlem hacmi kaydetti ve aylık ortalama 92 milyar dolara ulaşıldı. İlk çeyrekte ise toplam hacim 446 milyar dolar ve ayılık ortalama 149 milyar dolarlık rakamlar görülmüştü. Raporda, Solana ve BNB üzerindeki DEX'lerin, Ethereum dışındaki zincirlerde gerçek piyasa faaliyetini işaret ederek göreceli pazar paylarını artırdığı veya koruduğu da ifade ediliyor.

Raporda da görüldüğü gibi 2022 yılı hala kripto para birimleri için zor bir yıl olmaya devam ediyor. Uzman isimler ise bu dönemlerin aslında öğrenmek ve bir sonraki boğa koşusuna hazırlanmak için en doğru zamanlar olduğunu ifade ediyor.

Read Entire Article