2022 İlk Çeyrek DeFi Raporu! İkinci Çeyrek Beklentileri Neler?

2 years ago 142

Geçmiş verileri ele almak bize gelecekle alakalı bazı fikirler verebilir. Peki 2022 yılının ilk çeyreğinde neler yaşandı? TVL’lerini iki katına çıkaran zincirler dahil Ocak, Şubat ve mart ayındaki gelişmeleri ele alalım. DeFi verileri, ilk çeyrekte yaşanan önemli gelişmeler ve ikinci çeyrekte bizi bekleyen muhtemel gelişmeleri inceleyeceğiz. Belki de %1000 artacak kripto paralar kadar ilgi çekici olmayan bu içerik bize gerçekten ihtiyacımız olan bakış açısını kazandırabilir.

Kripto Para Piyasaları

Boğa sezonu diye tabir edilen mega yükseliş dönemlerine geri dönmemiz için tek bir şeye ihtiyacımız var. Bu kesinlikle pazara “daha fazla dolar girişidir” diğer tüm gelişmelere bunu tetiklediği için boğa sezonlarını başlattı. Örneğin Elon Musk’ın Bitcoin alımı veya Vadeli Bitcoin ETF onayı. Bunu nasıl izleyebiliriz? Elbette on-chain analiz kaynakları bize bu verileri veriyor.

Kripto Para borsa hacim verileri bunların başında gelir.

İkinci sırada global kripto para piyasa değerine göz atmalıyız.

Son 5 ayın borsa volüm değerleri de kayda değerdir.

DeFi Verileri

DeFi’de TVL (toplam kilitli değer) 24 milyar dolar düşüş yaşadı. Bazı büyük protokollerin aylık DeFi gelirlerinde kayıplar gördük. Tüm ağlardaki TVL ocak ayında düştü ancak mart ayıyla birlikte toparlanmaya başladı.

Platform bazlı DeFi verilerine göz atalım.

Tüm protokollerdeki TVL (toplam kilitli değer) gücünü ele alalım.

Farklı ağlardaki TVL verilerini karşılaştırmak yararlı olabilir. Ethereum %7,93 kayıp yaşadı, bunun önemli bir kısmı farklı layer2’lere gitti. Fakat Terra (LUNA) gücünü %4,95 oranında artıdı.

16 farklı ağın karşılaştırmasını yukarıda görüyorsunuz. Örneğin Solana pastadaki payının bir kısmını kaybederken, Terra ciddi bir artış yaşadı.

DeFi pazarını etkileyen birçok önemli gelişme yaşadık. Ethereum Layer 2’lerin TVL’si arttı.

  1. Arbitrum büyümeye öncülük ediyor.
  2. MetisDAO ekosistemini inşa ediyor
  3. Starkware anlaşması

Terra (LUNA)

Terra (LUNA) pazara meydan okuyor. LUNA piyasadaki genel düşüşe rağmen ATH seviyesini kırdı. Terra %19,5 APY’yi korumak için 450 milyon dolar Anchor Protocol rezervi oluşturdu. UST stablecoinin desteklenmesi için LFG 10 milyar dolarlık Bitcoin alımı taahhüt etti.

AVAX

AVAX, ölçeklendirmeyi artırmak için alt ağları (subnets) yayınladı. Defi kingdoms, AVAX alt ağı kullanılarak Crystalvale ile AVAX’a genişletildi. Terra tarafından UST stablecoinin desteklenmesi için 200 milyon dolar değerinde AVAX alındığı duyuruldu. Platypusdefi (AVAX’ın stablecoin takası) 1 milyar ABD doları TVL’ye ulaştı. sAVAX aracılığıyla liquid staking geldi.

Solana (SOL)

DeFi konusunda zayıf kalan Solana’yı besleyen NFT tarafı oldu. Opensea, Solana NFT’leri entegre ediyor ve Auroryproject piyasaya sürülecek, bu oyun topluluk tarafından heyecanla bekleniyor. Solana fiyatına direkt olarak etki edebilir.

Cosmos (ATOM)

COSMOS ve ETH’yi birbirine bağlayan Gravity köprüsünü ilk çeyrekte başlattı. Daha blockchain’in güvenliği ön yüklemesine izin veren zincirler arası güvenliği başlatıyorlar. Tüm bu gelişmeler sayesinde ATOM için daha fazla değer tahakkuk edecek. ATOM’u stake etmek, birçok zincirden ödül kazanmanıza izin verecektir.

Node Projeleri

Node (düğüm) projeleri pasif gelir vaadi nedeniyle popülerlik kazandı. Yeniden temellendirme projeleri öldükten sonra, aynı ppl’nin çoğu düğümlere gitti. Yatırımcıların önemli bir kısmı bunları ponzi olarak görmeye başladı ve bu konudaki tartışmalar ilk çeyrekte arttı.

En iyi node projelerinin fiyatları düştü

Fantom (FTM)

Andre Cronje DeFi’den ayrılacağını duyurdu. Bu alandaki en gelişmiş kişilerden olan Cronje adeta DeFi’nin babası olarak görülüyordu. Ayrılık haberi son derece enteresan biçimde toplulukla paylaşıldı ve doğal olarak yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdi. Sonucu aşağıdaki fiyat tablosunda görüyorsunuz.

Gelecekte Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Önümüzdeki aylarda dikkat etmemiz gereken bazı önemli başlıklar var. Bunları liste olarak şöyle sıralayabiliriz.

  • Cosmos ekosistemi
  • NEAR ekosistemi
  • Yeni alternatifler, DeFi yenilikçi projeler
  • ETH Katman 2’nin benimsenmesi ve Ethereum’un PoS ile birleşmesi
  • GameFi oyunları

The DeFi Edge buradaki verilerin ana kaynağı olan isimdir ve kısa vadede yatırımcıların temkinli olmasını tembihliyor. Peki uzun vadede? DeFi’nin popüler ismi önümüzdeki 3 yıl boyunca piyasada ciddi büyümeler bekliyor.

Önemli detaylar;

  • Normal insanlar enflasyon sebebiyle zor günler yaşıyor.
  • Bir boğa koşusunu tetiklemek için yeni dolar girişlerine ihtiyaç var.
  • Savaşın nasıl sonuçlandığı ve hükümetlerin enflasyonu nasıl ele aldığı konusunda çok fazla bilinmezlik var.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article