2022 Yılına Dair NFT Beklentileri: NFT’ler Neden Yükselen Yıldız Olacak?

2 years ago 176

2021 yılında patlama kaydeden NFT’ler, şüphesiz ilgisini katlayarak yoluna devam ediyor. NFT’ler 2014’ten bu yana piyasada bulunuyor. Ancak geçen yıla kadar popülerlikleri gerçekten olağanüstü boyutlara ulaştı. Aniden gerçekleşen atılım ile birlikte kripto ilk kez sanat, oyun, müzik ve diğer birçok alanda patladı. Bugün milyarlarca dolarlık sermayeler NFT projelerine akıtılıyor. Peki 2022 tahminleri ne yönde şekillenecek? İşte bir uzmanın beklentileri ve yıl bazında öngörüleri.

Blockchain Oyunları

Blok zinciri tabanlı oyunlar NFT’ler için vurucu bir kullanım örneği olarak ön plana çıkacak. Bu yıl birden fazla Blockchain oyun projesinin işlem hacmi 1 milyar doları aştı. Forte io tarafından hazırlanan bir rapora göre yalnızca 2021’de milyonlarca insanlar Blockchain tabanlı oyunlar oynadı. Bu sektör, önümüzdeki yıllarda blok zinciri benimsenmesinin önemli bir itici günü olarak kabul edilmektedir.

NFT’lerin bu benimsenmede önemli bir rol oynacağına inanılıyor. Nedeni ise P2E’nin ortaya çıkışı bizlere bir şey gösterdiyse o da sanal ve gerçek ekonomiler arasındaki çizginin hiç olmadığı kadar ince olduğudur. Ve yakında bu çizgi tamamen ortadan kalkabilir. Axie Infinity, Yield Guild Games, Zed Run ve diğerleri gibi birçok proje metaverse’de para kazanmanın mümkün olduğunu gösterdi. P2E için fırsatlar genişlemeye devam ettikçe daha fazla insan çevrimiçi oyun ortamlarında vakit geçirmeye başlayacak. Bu eğilim devam ettikçe NFT’ler sanal ekonomiyi fiziksel dünyaya bağlamada kilit bir rol oynayacak.

Değer oluşturmak ve elde tutmak için bir fırsat varsa NFT’ler için bir fırsat da vardır. Şu anda bu değer çoğunlukla silahlar, uzay gemileri, karakter kıyafetler gibi sanal nesneler ve avatarlarla ilişkilendiriliyor. Ancak gelecekte bu alan oyun NFT’leri kimliğinde, zincirler arası itibarda ve çok daha fazlasında önemli bir rol üstlenecek.

Yatırım Türleri

NFT‘ler yeni yatırım türlerinde önemli bir rol oynamaya aday gösteriliyor. Bitcoin’in ortaya çıkışından bu yana insanlar merkezsiz teknolojiye dayalı yeni finansal sistemler yaratmada büyük adımlar atmak adına blok zinciri teknolojisini kullandı. Bu durum birçok açıdan gerçekten devrim niteliğinde olmuştur. İnsanlar servet oluşturma fırsatlarına erişti. Banka hesabı olmayan birçok kişi ilk kez finansal hizmetlere kavuştu. Bununla birlikte ilerlemeye rağmen Blockchain dünyasında yatırım kapıları hala mevcut.

ICO’lar, IEO’lar ve STO’lar gibi kripto tabanlı fon toplama yöntemlerinin başlangıç maliyetleri yüksektir. Bu da birçok projenin ihtiyaç duyduğu sermayeye ulaşmasını engelliyor. Geleneksel token artışlarıyla ilgili yasal ve lojistik zorluklar nedeniyle birçok proje risk sermayesi yolunu seçmeyi tercih ediyor.

Bununla ilgili sorun ortalama bir insanın bir dizi yüksek büyüme fırsatına erişiminin engellenmesidir. Ancak NFT’ler daha fazla insanın daha iyi yatırım fırsatlarına erişmesine imkan tanıyabilir. Yeni başlayanlara finansman için yeni bir yol gösterebilir. GamesPad’in ilk NFT teklifi (INO) gibi yeni tür fon yaratma yöntemleri, sermaye artırımı için verimli ve düşük maliyetli bir yol sağlar.

Büyük Oyuncular Dahil Olacak

Dev şirketler NFT’lerin geleceğinde büyük bir rol oynayacaktır. Önümüzdeki yı bu teknoloji ana akım haline geldikçe NFT pazar büyümesinin devam edeceği tahmin ediliyor. Prada, LVMH, Adidas, Puma ve çok daha fazlası dahil olmak üzere birçok üst düzey marka bu alana giriyor. Web3 alanına daha fazla şirket girdikçe NFT’ler büyük markalar arasında yeni tür ortaklıkların önünü açacaktır.

Bu iş birlikleri hem sanal hem de fiziksel ürünlere yayılacak. Örneğin, giyim markaları müşterilerine metaverse’de giyilmek üzere hem fiziksel hemde sanal giyilebilir ürünler sunabilir. Bunu HighStreet gibi platformlarda zaten görüyoruz. Sonuç olarak bu tür ortaklıkların Blockchain oyunlarını ve diğer metaverse deneyimlerinin büyümesini destekleyeceğine inanılıyor.

The Sandbox ve Decentraland gibi geniş imkan sunan platformların artan popülaritesi ile insanların sanal alanlarda yaşayabileceği deneyim çeşitliliği artıyor. Metaverse Blockchain tabanlı oyun oynamanın ötesinde sosyal, iş ve yaratıcı ortamlara doğru genişliyor. Sonuç olarak NFT’ler 2022 yılında güçlenerek büyümesini devam edecektir. Bunun yanı sıra NFT teknolojisinin kullanım durumlar gelişmeye devam ettikçe en şüpheli eleştirmenler bile önümüzdeki dönemde birkaç NFT’ye sahip olduklarını görebilir.

Read Entire Article