3 Fed Yetkilisinden Korkutan Açıklama: Bitcoin’de Umutlar Başka Bahara mı Kaldı?

2 years ago 90

 Birkaç rapor, ABD Federal Rezerv yetkililerinin para politikasını sıkılaştırmada ve Amerika'daki enflasyon düşene kadar faiz oranını artırma konusunda kararlı olduğunu belirtiyor.

“Henüz Yolun Başındayız ”

Chicago Fed başkanı Charles Evans Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyon düşene kadar faiz oranlarını normalden daha yüksek oranda artıracağını söyledi. ABD'de enflasyon 1980'lerden bu yana görülen en yüksek seviyeelrde olduğu için Federal Rezerv zor durumda. Salı günü, ABD merkez bankasının üç üyesinden alıntı yapan bir rapor, Fed'in, yüksek enflasyonunu dizginlemek için daha fazla faiz artırımına gideceğini ortaya koyuyor. San Francisco Fed başkanı Mary Daly ise, bir Linkedin röportajı sırasında ''enflasyonu düşürme konusunda hala kararlıyız ve önceliğimiz bu'' açıklamasını yaptı.  Daly, Fed'in enflasyonla mücadelde hala yolun başında olduğunu vurguladı ve şunları ekledi:

 İnsanlar hala yüksek fiyatlar ile mücadele ediyor. Altı ay önce kolayca satın alabildiğiniz ürünü bu hafta almakta zorlanıyorsunuz. Bu durum, hedefimizden hala çok uzakta olduğumuz anlamına geliyor. Faiz oranlarını yükseltmemiz ve ardından uygun olduğunu düşündüğümüz seviyede bir süre tutmamız gerekiyor.

 Washington Post'a konuşan Cleveland Fed başkanı Loretta Mester da benzer bir görüş bildirdi. Yöneticiye göre, yapacak daha çok iş var çünkü enflasyonda hala düşüş görülmedi. Mester, durgunluk içinde olduğumuza inanmadığını bildirdi. GSYİH raporu iki çeyrek için negatif büyüme gösterdi. Uzmana göre, ekonominin hangi birimlerinin ivme kaybettğini anlamak için aslında bu büyümenin bileşimine bakmamız gerekiyor. Chicago Fed başkanı Charles Evans da gazetecilere, Fed'in enflasyon düşene kadar büyük faiz artışlarına devam edeceğini açıkladı. Evans, 75 baz puanlık aralıkta normalden daha büyük oran artışlarından bahsederken, 50 baz puanlık bir faiz artırımının hala gerçekleşebileceğini de söyledi. Charles Evans, "Eylül'de 50 baz puanlık artış gerçekleştirebileceğimizden ve ardından 2023'ün ikinci çeyreğinin başına kadar 25 baz puanlık faiz artırımlarına devam edebileceğimizden hala umutluyum. Enflasyonist baskıların genişleyebileceğini unutmayın.” ifadelerini kullandı.

Analistten Uyarı: Tayvan Krizi, Risk Teşkil Ediyor

Salı öğleden sonra Fed üyelerinden gelen kritik açıklamaların ortasında kripto para birimleri, hisse senetleri ve altın piyasaları değer kaybetti. ABD doları ise kısa bir düşüşün ardından Japon yeni ve diğer büyük itibari para birimleri karşısında güçlendi. Salı günü kapanış zili ile Dow Jones, Nasdaq, NYSE ve S&P 500 dahil olmak üzere tüm büyük hisse senedi endeksleri düştü.  Bitcoin (BTC) 23 bin doların altına geriledi ve Ethereum (ETH) Salı günü 1.600 doların altına düştü. Hisse senetleri ve kripto paralar, Çin ve Tayvan arasındaki gerilim arttıkça daha fazla volatilite göstermeye başladı.

 OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Kitco News'e verdiği demeçte, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimlerin kontrolden çıkması durumunda kripto para ve hisse senetlerinin büyük risk altına gireceğini vurguladı.

Read Entire Article