4 Milyar Dolarlık Kripto Para Vurgunu! FBI Açıklama Yaptı!

2 years ago 94

Dünyanın her yerinde çeşitli yöntemlerle insanları dolandırmaya çalışan art niyetliler var. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Ancak kripto paraların karmaşık teknolojisi dolandırıcıların işini fazlasıyla kolaylaştırıyor. En popüler kripto para dolandırıcılık vakalarından olan OneCoin olayıyla ilgili FBI yeni bir açıklama yaptı.

Kripto Para Vurgunu

FBI, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında OneCoin'in kurucusu Ruja Ignatova'yı “Ten Most Wanted Fugitives” yani en fazla aranan 10 kaçağın yer aldığı listeye ekleyeceğini açıkladı. ABD New York Güney Bölgesi Başsavcısı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ignatova, OneCoin kripto para şirketi aracılığıyla yatırımcıları 4 milyar dolardan fazla dolandırdı.

OneCoin'in işi, daha fazla yeni üyeye satış yapmaları için komisyonlarla teşvik edilen üyelerine eğitici kripto para birimi alım satım paketleri satmaya dayanıyordu. Dünya çapında yaklaşık 3 milyon insan bu ponzi sistemiyle dolandırıldı. Bununla birlikte, arkasında blockchain teknolojisi yoktu ve kullanıcılar paralarını diğer kripto para birimlerine aktaramadı. Bunun yerine, programdan para kazananlar bunu yeni yatırımcıları sisteme dahil ederek yaptı.

OneCoin Dolandırıcısı

Bulgar ve Alman vatandaşlığına sahip olan Ignatova, 2017 yılının sonlarında ortadan kayboldu. En son Yunanistan'ın Atina kentinde Rusça konuşan iki erkekle birlikte görüldü. Onu bulma girişimlerine rağmen şu anda nerede olduğu bilinmiyor. OneCoin liderliğindeki diğer kilit isimler tutuklandı. 2019'da New York'un Güney Bölgesi, Ignatova ve OneCoin'e dahil olan diğerlerini dolandırıcılıkla suçladı. Aralarında, bir savunma anlaşmasına rağmen şu anda 90 yıla kadar hapis cezası bekleyen küçük kardeşi Konstantin Ignatov da vardı.

Peki OneCoin ile dolandırıcıların sonu geldi mi? Kesinlikle asla, cloud mining dolandırıcıları, shitcoin pazarlama toplulukları ve daha onlarca farklı modelle, dolandırıcılar kripto paralarla hikayelerini süslemeye devam ediyor. Kripto para yatırımcılarının aylık olağanüstü sabit gelir fırsatıyla yatırımcı çekmeye çalışan sistemlerden uzun durması gerekiyor. Dolandırıcıların hikayeleri ne kadar süslü olursa olsun, gerçek olamayacak kadar iyi tekliflerin hiçbir zaman gerçek olmadığını unutmayın.

Yıllar önce CoinTürk olarak OneCoin henüz batmadan önce (Ocak 2016) yatırımcıları uyarmıştık.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article