700 Milyon Doları Aşan Kayıp Var! Kripto Paralarda Son Durum!

2 years ago 93

Bu yılın ikinci çeyreğinde de kripto para piyasaları şaşırtmadı. Son veriler yüz milyonlarca dolara işaret ediyor. Dünya genelinde farklı yöntemlerle hırsızlıklar yapılabiliyor. Hırsızlığın onlarca farklı adı var gasp, yolsuzluk ve daha nicesi. Elbette dijital versiyonu da var ve buna hack deniyor. Kripto sektörü ciddi miktarda paranın etrafında döndüğü için hackerların da iştahını kabartıyor.

Kripto Paralarda Kayıp

Beosin tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Web 3.0, ikinci çeyrekte yaklaşık 718,34 milyon dolarlık toplam kayıpla 48 büyük siber saldırıya maruz kaldı. Blockchain tabanlı projelerin güvenlik zafiyetlerini inceleyen ve raporlayan şirket rakamın 2022'nin ilk çeyreğinde açıklanan 1,2 milyar dolarlık zarardan %40 düştüğünü, ancak 2021'in ilk çeyreğinde kaydedilen 296,56 milyon dolar değerindeki kayıpların (geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre) yaklaşık %150 oranında arttığını yazıyor.

“2022'nin ikinci çeyreğinde, Web 3.0 alanında 48 büyük saldırı izlendi ve toplamda yaklaşık 718,34 milyon dolarlık kayıp yaşandı. 100 milyon dolar ve üzerinde kaybın olduğu 3 saldırı yaşandı. 10 milyon dolar ve üzeri kayıp yaşanan 12 saldırı olurken, 1 milyon ve üzerinde 28 saldırı vardı”.

2022 Kripto Hack Raporu

Beosin'e göre, listenin başında sırasıyla 182 milyon dolar, 113 milyon dolar ve 100 milyon dolar ile kredi bazlı stablecoin projesi Beanstalk Farms ve akıllı sözleşme platformları Elrond (EGLD) ve Harmony'den geldi. Şirket ayrıca saldırganların özellikle DeFi platformlarını hedeflediğini BSC ve Ethereum ağının neredeyse tüm saldırı yükünü omuzladığını söyledi. Hali hazırda DeFi alanında en aktif ağlar da bu ikisidir.

“Proje türüne göre DeFi en yüksek rekt frekansına sahip olmaya devam ediyor; Saldırıların yaklaşık %79,2'si DeFi alanında gerçekleşiyor… Zincirleme olarak, bu çeyrekte en büyük kayıp 381,35 milyon dolar ile Ethereum'da oldu. En sık saldırıya uğrayan zincir, 26 istismarla Binance Chain oldu.”

Peki bu fonlar nereye gitti? Elbette Tornado gibi mikserlere gönderilen kara paralar burada aklanarak saldırganların temiz cüzdanlarına transfer edildi. Yaklaşık yarım milyar dolarlık fon Tornado’ya aktarıldı. Sadece 2022 ilk çeyreğinde aktarılan bu rakam toplam kaybın %58’ini temsil ediyor.

Read Entire Article