ABD Borsaları ve Kripto Paraların İlişkisi! Her Gün Bu Saate Dikkat!

2 years ago 111

Sürekli olarak dillendirilen bir cümle var, "ABD borsalarındaki dalgalanma sebebiyle düşüşe geçen kripto paralar" peki ABD borsalarıyla kripto paraların nasıl bir bağlantısı var? Bitcoin neden günün belli saatlerinde daha hareketli oluyor? Tüm bu soruları cevaplamak için kripto paraların ABD borsalarıyla ilişkisini ele alıyoruz.

Bitcoin Korelasyon

X varlığın fiyatının Y varlığıyla birlikte hareket etmesi durumuna korelasyon diyoruz. Altcoinlerin BTC ile korelasyonu veya S&P 500 ile Bitcoin korelasyonu gibi kalıp cümleleri sık sık görürsünüz. Bitcoin, kripto paraların hakim varlığıdır ve altcoinler özellikle ayı sezonlarında %85’in üzerinde Bitcoin ile korelasyon içinde hareket eder. Bitcoin düşer, altcoinler de düşmeye başlar.

En büyük kripto para birimi uzun süredir ABD teknoloji hisse senetleriyle korelasyon içinde hareket ediyor. Yakın zamanda bu korelasyon ocak ayı seviyelerine kadar düşmüş olsa da genel çerçevede uyumlu hareket devam ediyor. Dikkat ederseniz bugün 15:30’da ABD enflasyon verisi açıklandı. Ardından 16:30’da ABD borsaları açıldı ve Bitcoin iki gelişmede de düşüş yaşadı. Şimdi 3 soruya cevap arayalım.

  • ABD enflasyon verisi neden Bitcoin’i düşürdü?

FED önümüzdeki hafta FOMC toplantısını yapacak ve faiz kararıyla birlikte yeni tedbirleri açıklayacak. FED’in 50 baz puan faiz artışına %90+ ihtimal veriliyor (CME verileri) enflasyonun düşüşe geçmemiş olması, FED’in daha sert ve tehditkar söylemlerini tetikleyecek. Bilanço azaltılmasının hızlanması, önümüzdeki toplantılarda 75 baz puan artış ve daha onlarca farklı şeyden bahsediyoruz. Enflasyon eğer düşük gelseydi artık enflasyonun düşüşe geçtiği kanaati oluşacak ve FED daha sert söylemler yapmak zorunda kalmayacaktı. Eylül ayında faiz artışlarının duracağı ve normalleşmenin başlayacağı kanaati de güçlenecekti. Fakat tam tersi oldu.

  • ABD borsaları açıldığında Bitcoin neden düşer/yükselir?

Her gün (kış saati uygulamasına dikkat) Türkiye saatiyle (yaz saati dönemi) 16:30’da eğer Amerika da resmi tatil değilse borsalar açılır. Gün içinde yapılan açıklamalar, gelişmeler açılış anında fiyatlanır. Bitcoin 7/24 aktif ve gelişmeleri anlık fiyatlıyor ancak hisse senetleriyle yüksek korelasyon oranı onun borsa açılışıyla daha fazla düşmesini ve yükselmesini sağlıyor. Bu yüzden 16:30 da kripto paralar ekstra hareketli olur.

  • ABD borsaları ve kripto paraların ilişkisi ne?

Bitcoin özellikle bir süredir emtia gibi değil, menkul kıymet gibi hareket ediyor. Örneğin altın, belirsizlik dönemlerinde yükselir fakat Bitcoin (meşhur dijital altınımız) halen yüksek risk içeren, teknolojik atılım, inovasyon kategorilerinde görüldüğü için kendi grubundaki varlıklarla birlikte yürüyor. Savaş ve kıtlık zamanlarında insanlar oyun şirketlerinin, sosyal medya devlerinin büyüme yaşamasını beklemez. Çünkü o dönemde ihtiyaç duyulan şey güvenlik ve gıdadır. Genel algı eğer Bitcoin’in enflasyona karşı bir değer saklama aracı olduğunu kabule yönelirse şartlar değişir ve dijital altınımız ünvanının altını doldurmuş olur. Fakat talebe bağlı yükselen mevcut durumu, onu bir süre daha hisse senetlerine benzer biçimde hareket etmeye itecek. Peki ya gelecekte bizi ne bekliyor? Kesinlikle soğuk bir kış yaşayacağız, enerji fiyatları, gıda krizi ve güvenlik endişeleri bugün yaşadığımız sıkıntıların henüz bir hiç olduğu gerçeğiyle yüzleşmemizi sağlayacak. En azından Davos’taki uzmanlar böyle düşünüyor. Peki ya Bitcoin? Kara kış onun için bir dönüm noktası olabilir, eğer olmazsa tarihe geçecek bir dip yapar ve ana akım medya yeniden “öldü” manşetlerini atmaya başlar.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article