ABD Çökecek! Efsanevi Yatırımcıdan Bitcoin ve Altcoinler İçin Çarpıcı Öngörü!

1 year ago 52

Yaklaşık 5.65 milyar doları yöneten varlık yönetimi şirketi Soros Fund Management‘ın kurucu ortağı Jim Rogers, borcu devasa seviyelere ulaşan ve artmaya devam eden ABD için karamsar bir tablo çizdi. Rogers’ın bu yarısı Bitcoin ve altcoinler için olumlu bir senaryoya işaret diyor olabilir.

“ABD Tek Bildiği Şeyi Yapıp Para Basacak”

Efsanevi yatırımcı Jim Rogers, Sputnik International’a verdiği son röportajda, ABD’nin yarım yüzyıl içinde alacaklı bir ülkeden dünya tarihinin en büyük borçlu ülkesine dönüştüğünü söyledi. Rogers’a göre ülkenin 32.47 trilyon dolara ulaşan ve hızla artan borç sorunu, eninde sonunda çirkin yüzünü, sürekli yüksek enflasyon ve daha yüksek faiz oranları şeklinde gösterecek:

1970-1980’lerde, bu tür bir sorunu en son yaşadığımızda, faiz oranları devlet tahvillerinde, devlet kağıtlarında yüzde 21’e kadar çıkmıştı, çünkü enflasyon çok kötüydü. Şimdi enflasyon daha da kötü. 1980 yılında ABD’de hala alacaklı bir ülkeydi. Şimdi ise ABD dünya tarihindeki en büyük borçlu ülke konumunda. Elbette şu anda her şey yolunda gibi. Şu anda işler sakinleşti ama bu sonsuza kadar böyle devam etmeyecek.

Birileri bu borcu ödemek zorunda. Birileri daha fazla para basmak zorunda. Birileri daha fazla borç almak zorunda. Ve büyük miktarlarda borç aldığınızda, faiz oranları gittikçe yükselecek. Enflasyon yükselecek çünkü çok fazla para basılmış olacak.

Efsanevi yatırımcı, ülkenin sürekli yüksek olan ve giderek artan borcunun bir sonraki ekonomik krizi hayatımızdaki en büyük kriz haline getireceği konusunda uyararak “2008’de benzer bir sorun yaşadık. Bir dahaki sefere benzer bir sorun yaşadığımızda, bu benim hayatımdaki en kötü sorun olacak ve bu sizin hayatınızdaki de en kötü sorun anlamına geliyor. 2008’de yüksek borç yüzünden büyük bir sorun yaşadık. 2009’dan bu yana her yerde borç hızla arttı. Dolayısıyla bir sonraki ekonomik kriz çok ama çok ciddi olmak zorunda çünkü borç çok daha büyük.” dedi.

Rogers ayrıca ABD hükümetinin Fed ile birlikte bir sonraki krizi yeterince kontrol altına almak için gerekli araçlara sahip olmayacağını da belirterek “Tek bildikleri şey para basmak. Para basacaklar. Daha fazla kontrol mekanizmasını devreye alabilirler. Muhtemelen daha fazla kontrol uygulayacaklar. Bu her zaman yapmayı sevdikleri bir şeydir. Bu genellikle işleri daha da kötü hale getirir ama tek bildikleri bu.” dedi.

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO) geçtiğimiz günlerde ulusal borcun önümüzdeki 30 yıl içinde ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) geçeceğini öngören bir rapor yayınladı. CBO, ulusal borcun 2053 yılına kadar yaklaşık 144 trilyon dolara, yani ülkenin GSYH’sinin neredeyse üç katına çıkacağını öngörüyor.

Ünlü İsmin Öngörüsü Bitcoin ve Altcoinler’i Nasıl Etkileyebilir?

Piyasa uzmanları ve analistleri Rogers’ın öngörüsünün gerçekleşmesinin bir noktada kripto para piyasası için olumlu olacağı üzerinde duruyorlar. Bu olumlu senaryonun temelinde ise parasal sıkılaştırmanın yerini parasal genişlemenin alacak olması gösteriliyor.

Bilindiği gibi yüksek faiz ortamı kripto para piyasası için olumsuz bir etkiye sahip olsa da asıl olumsuzluk parasal sıkılaştırma olarak öne çıkıyor. Ancak efsanevi yatırımcının öngördüğü gibi ABD’de parasal sıkılaştırmanın yerini parasal genişlemenin almasıyla enflasyonun artmasının sonucunda korunmak isteyenler Bitcoin (BTC) ve altcoinler’e akın edebilirler. Bunun son örneği ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başladığı dönemde görülmüş, ekonomiyi desteklemek için parasal genişleme başlatan Fed, piyasalara 5 trilyon dolar enjekte etmişti. Bu enjekte BTC ile birlikte altcoin piyasasının ralli yapmasını tetiklemiş, yeni rekorlar getirmişti.

Read Entire Article