ABD’de Bitcoin ve Ethereum için Büyük Hazırlık!

2 years ago 92

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun (CFTC) denetleyen Senato Tarım Komitesi, Çarşamba günü kuruma emtia yasasını karşılayan kripto para işlemleri üzerinde "münhasır yargı yetkisi" verecek bir yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyor.

Dijital Emtia Tüketicilerini Koruma Yasası

"2022 Dijital Emtia Tüketicilerini Koruma Yasası", Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları kapsayacak, ancak menkul kıymet olabilecek hiçbir varlığı içermeyen bir "dijital emtia" tanımını da yapacak ve CFTC'ye hem dijital emtia işlemlerini denetleme hem de zorla kayıt ettirme gücü verecek. Ayrıca, yasa ile bölüm bölüm dağılımına göre dijital emtia platformlarının zorunlu olarak kayıt altına alınması sağlanacak.

Kripto para endüstrisinin Washington'daki en büyük önceliği, şirketlere CFTC veya ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi bir kuruma ne zaman ve nasıl kaydolmaları gerektiği konusunda daha fazla netlik verebilecek net bir dijital emtia veya dijital güvenlik tanım oluşturulması için federal bir kurumu veya Kongre'yi zorlamak. Tasarı bu tanımı sağlamıyor olsa da CFTC, dijital emtiaları tanımlama konusunda belli bir yetkiye sahip olacak. Ancak tasarı halen bir menkul kıymetin ne olduğu konusunda kararı SEC'e bırakıyor gibi görünüyor.

Tasarının geneli, bu tip dijital emtia komisyoncularının geleneksel finans muadillerine benzer şekilde nasıl muamele göreceklerini detaylandırmaya adanmış durumda. Şu anda, ABD'deki çoğu kripto para borsası, kayıt veya gözetim için net bir federal yönerge olmaksızın eyalet düzeyinde düzenleniyor. CFTC'nin muadili olan SEC, dijital menkul kıymetleri listeleyen kripto para borsalarının ulusal menkul kıymet borsaları olarak ele alınması gerektiğini savunuyor. Bununla birlikte SEC, bu tür bir kayıt gerekliliğini zorlayacak resmi bir kural oluşturma süreci için henüz adım atmış değil.

CFTC Başkanı Rostin Behnam, Çarşamba günü ortaya çıkan yasa tasarısında geçtiği kadar ileri gitmese de, kurumun kripto para piyasaları için birincil spot piyasa düzenleyici olması için bir kampanya başlattı. Behnam, bu konuda bir miktar milletvekili desteğine sahipmiş gibi görünüyor. Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi'nin üyesi olan temsilci Sean Maloney, Haziran ayında hukuk profesörü Chris Brummer'a CFTC'nin nakit piyasalarını düzenlemek için doğrudan yasal yetkiye sahip olmasının gerekip gerekmediğini sorarak bu konuda atılacak olan adıma ilişkin ilk sinyali vermişti.

Dijital Emtia Borsası Yasası

Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi Cumhuriyetçileri, CFTC'ye spot kripto para piyasaları üzerinde daha fazla yetki verecek olan Dijital Emtia Borsası Yasasını uygulamaya koydular, ancak bu kuruma özel bir gözetim yetkisi vermiyor. Tasarıyı tanıtan Senato Komitesi, CFTC'yi bu yılın başlarında dijital varlıklar hakkında daha fazla rehberlik sağlamaya davet etti.

Komite, ayrıca Şubat ayında konuyla ilgili olarak Behnam'ın yanı sıra kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, Dijital Ticaret Odası'nın kurucusu Perianne Boring, Global Blockchain İş Konseyi CEO'su Sandra Ro ve Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olan Kevin Werbach gibi endüstri uzmanlarıyla bir oturum düzenledi. Bir endüstri düşünce kuruluşu olan Coin Center, yasa tasarısını destekleyen bir blog yazısı yayımladı ve yasanın CFTC'ye SEC'in menkul kıymet dışı kripto para borsalarını denetlemesi yerine spot piyasaları denetleme yetkisi vereceğini belirtti. Öte yandan Coin Center'ın Araştırma Direktörü Peter Van Valkenburgh, mevcut satıcı tanımının yasa tasarısında çok fazla kapsamlı olabileceği konusunda uyardı.

Read Entire Article