ABD’de Kritik Toplantıya Saatler Kaldı: Bitcoin Fiyatı Etkilenebilir!

2 years ago 91

Kripto para piyasası toparlanırken, Bitcoin (BTC) yeniden ivme kazandı. Yatırımcıların odak noktası ise Fed'in alacağı yeni faiz kararlarında.

Yatırımcıların Gözü ABD'de

ABD başkanı Joe Biden ve Fed başkanı Jerome Powell, bugün kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Ayrıca Hazine Bakanı Jannet Yellen da enflasyonu tartışmak için Powell ile bir araya gelecek. ABD'de borsalar kısa süre önce açıldı. Dow Jones, %0.63,  S&P, 500 %0.43 ve Nasdaq, -%0.04 ise değer kaybetti. Bitcoin'de an itibariyle hareketlilik gözlemlenmedi ancak kritik toplantı sonrasında yapılan açıklamalar neticesinde, Bitcoin fiyatı volatilite yaşayabilir. Tahminlere göre, Fed'in faiz oranlarını Haziran'da 50 puan artırma olasılığı yüksek. Bu süreç, uzun bir süredir Bitcoin fiyatı üzerinde etkili oldu.  FED faiz kararı için araştırmalar ivme kazandı. Fed, belirli tarihlerde toplantılar düzenliyor. Faiz artırımına dair yeni karar, bu kritik toplantının ardından açıklanıyor. Yapılan son toplantıda beklentiler dahilinde politika faiz 50 baz puan artırılmıştı. Bitcoin, ABD Merkez Bankası'nın  faiz kararını açıklamasının ardından düşüş kaydetmişti.
FED faiz kararının ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. FED Başkanı Jerome Powell son açıklamasında enflasyon istenilen seviyeye düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini belirtmişti. FED Faiz Toplantısı haziran ayında yapılacak. Toplantı 14 Haziran ve 15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed'in 15 Haziran'da Türkiye saati ile 21:00’de faiz kararını açıklaması bekleniyor. Jerome Powell, The Wall Street Journal tarafından düzenlenen etkinlikte çarpıcı açıklamalar yaptı. Enflasyonu kontrol altına alacak araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını vurgulayan Powell, konuşmasında para politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyon ivme kaybedene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyen Fed Başkanı, enflasyonun düştüğüne dair kesin ve ikna edici kanıtlar görmemeleri durumunda daha agresif adımlar atmayı düşünmelerinin gerekeceğini söyledi.

Enflasyon, Düşecek mi?

Bitcoin‘in değeri, Kasım 2021 zirvesinden bu yana yüzde 50’den fazla düşüş kaydetti. Bu durum, tüm kripto para piyasasını olumsuz etkiledi. Federal Rezerv’in enflasyonla mücadele için para politikasını yoğun bir şekilde sıkılaştırması nedeniyle piyasalar ağır satışlardan zarar görüyor. Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz’a göre kripto paralar %70 daha düşebilir.
Merkez bankaları da kripto paralar konusunda oldukça eleştirel olmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde, bu ay kripto para birimlerinin değeri olmadığını söyledi. İsveç Merkez Bankası Riksbank, kripto para birimlerinin gerçek para olmadığını bildirdi ve küresel finansal sistemin istikrarı için risk oluşturduğuna dair uyarıda bulundu. Kripto odaklı risk sermayesi şirketi Placeholder Ventures’ın ortağı Chris Burniske, 2022’nin ikinci yarısında kripto pazarlarında bir dip beklenebileceğini söyledi. Chris Burniske’ye göre, enflasyon yılın sonuna doğru düşmeye başlayabilir ve 2023 kripto paralar için harika bir yıl olabilir.
Read Entire Article