ABD’de Kurumlar Düelloya Tutuştu: İşte Kripto Paraların Kaderini Belirleyecek Gelişme

2 years ago 104

ABD, son dönemde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) arasındaki anlaşmazlığa odaklandı.

SEC ve CFTC Çatışması: Kongre, Devreye Girebilir!

Kurumlar arasındaki çatışmasın temel nedeni, krito para sektöründe kimin söz sahibi olacağı. ABD'li senatör Cynthia Lummis'in ofisine göre bu süreç çıkmaza girdi ve ABD Kongresi'nin devreye girmesi an meselesi. Sorun, CFTC'nin kripto para birimleri üzerinde yargı yetkisini ilk kez öne sürdüğü 2014'te başladı. Bu durum, daha sonra 2018'de CFTC'nin kripto paraları içeren dolandırıcılık davalarında suçluları kovuşturma yetkisine sahip olduğunu belirten ABD Federal Mahkemesi kararıyla yeniden karmaşık bir hal aldı. Bununla birlikte, bugüne kadar ağırlıklı olarak SEC, ABD merkezli kripto borsalarını ve kripto varlıklarını araştıran kurum olarak ön planda yer aldı.

Çarşamba günü, Michigan Senatörü Debbie Stabenow ve Arkansas'tan John Boozman, 2022 Dijital Emtia Tüketici Koruma Yasasını (DCCPA) tanıttı. Tasarı yasalaşırsa, CFTC'ye dijital emtiaları düzenleme hakları verilecek. En önemlisi, DCCPA, hem Bitcoin (BTC) hem de Etherum'u (ETH) menkul kıymetler değil dijital emtialar olarak sınıflandırıyor. Bu, büyük önem teşkil ediyor çünkü SEC başkanı Gary Gensler kısa süre önce CNBC ile yaptığı bir röportajda BTC'nin bir emtia olarak nitelendirilebilecek tek kripto para birimi olduğunu söyledi. Ancak gerginliğe rağmen, Lummis'in ofisi, DCCPA tasarısının bu yıl kabul edilme şansının %50'den az olduğunu düşünüyor. Siyasetçiye göre, her iki yasa tasarısının da bu yıl geçmesinin tek yolu, büyük bir ABD borsasının çöküşü gibi bir felaketin milletvekillerini harekete geçirebilmesi olabilir.

Howey Testi, Belirleyici Faktör Olabilir

Bu gelişme, SEC'in 20 milyar dolarlık kripto para  borsası Coinbase'i araştırmaya başlamasından sonra geldi, ancak Lummis'in ofisi ayrıca ABD merkezli her kripto borsasının ciddi bir soruşturma altında olduğunu belirtti. ABD yasalarına göre, Howey testi, bir işlemin bir yatırım sözleşmesi (menkul kıymet) oluşturup oluşturmadığını belirler.

Test, bir yatırım sözleşmesinin "başkalarının çabalarından elde edilecek makul bir kâr beklentisiyle ortak bir girişimde para yatırımı olduğunda" var olduğunu belirtir. ETH veya bu konudaki herhangi bir kripto varlığın bu tanımın kapsamına girdiği tespit edilirse, ABD merkezli kripto borsaları yasa dışı menkul kıymet ticareti yapmış olarak kabul edilecek. SEC kısa süre önce dokuz kripto varlığını menkul kıymetler olarak listeledi.

Read Entire Article