ABD Ekonomisi Alarm Veriyor: Ekonomistten Kritik Bitcoin Yorumu!

2 years ago 100

 Perşembe günü yayınlanan ABD gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme verileri, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık %0,9 oranında küçüldüğünü ortaya koydu.

 Güncel Veriler, Resesyona İşaret Ediyor

Bu durum, ekonominin ilk çeyrekte yıllık %1.6 oranında küçülmesinin ardından ABD'de art arda ikinci bir negatif GSYİH verilerine işaret etti. Art arda iki çeyrek negatif GSYİH, genellikle bir ekonominin resesyonda olduğu anlamına gelir. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Perşembe günü, işgücü piyasasının güçlü kaldığı göz önüne alındığında, ABD ekonomisinin 2022'nin ilk yarısında resesyonda olmadığını savundu. Tipik olarak, işgücü piyasası resesyon döneminde kötüleşir. Ancak işgücü piyasası, son haftalarda haftalık işsizlik başvurularının artmasıyla birlikte alarm vermeye başladı. Ayrıca, tüketici güveni endeksi de ivme kaybediyor. Tüm bu göstergeler, ABD ekonomisinin resesyona girmiş olabileceğine işaret ediyor.

Geçen Cuma günü yayınlanan PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), ABD'de hizmet sektörünün Temmuz ayında daraldığını gösteriyor. Dolayısıyla Yellen, ABD'nin yılın ilk yarısında aslında bir resesyonda olmadığını iddia edebilirken, yılın ikinci yarısında işler iyi görünmüyor. Son birkaç hafta içinde ABD ekonomisi hakkında artan karamsarlığa rağmen, kripto para  fiyatları yükseldi. Bitcoin (BTC), 17.500 dolar bölgesindeki Haziran ayının en düşük seviyelerinden %35'in üzerinde artışla 23.800 dolara yükseldi. Bu arada, 1.700 doların üzerindeki mevcut seviye ile, Ethereum,  880 dolardaki Haziran ayının en düşük seviyesinden neredeyse %100 arttı.

Kripto Paraları ve Hisse Senetlerini Ne Bekliyor?

Kripto paranın yanı sıra  hisse senetleri gibi diğer yüksek düzeyde spekülatif risk varlıklarının son birkaç hafta içinde bu kadar iyi performans göstermesinin nedeni, ABD finansal koşullarının önemli ölçüde gevşemiş olmasıdır. ABD'nin zaten resesyona girdiğine dair artan kanıtlar arasında, yüksek enflasyonun zirve yapmış olabileceğine dair iyimserlik artıyor. Daha düşük enflasyona ilişkin iyimserlik arttıkça, ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki çeyreklerde faiz artırımlarında bu kadar agresif olmak zorunda olmayacağına dair tahminler de artıyor.

Nitekim, bankanın art arda ikinci kez faiz oranlarını 75 baz puan artırdığı ve ekonomiyi ne canlandıran ne de yavaşlatan nötr faiz oranı olan %2,25-2,50 ile Fed toplantısında, başkan Jerome Powell biraz daha iyimser bir izlenim verdi. Uzmanlara göre, 2022'nin geri kalanında ve 2023'ün başlarında, faiz oranlarını %3,5'e yaklaştıracak olan 25 baz puanlık bir dizi faiz artırımı gelebilir. Para piyasaları daha sonra Fed'in faiz oranlarını 2023'ün geri kalanı için %3,0 civarına indirebileceğini öngörüyor. FXEmpire analistlerinden Joel Frank'a göre, bu tür finansal koşullar, ABD teknoloji hisseleri ve Bitcoin (BTC) gibi spekülatif risk varlıklarını tarihsel olarak artırdı. Bunun nedeni, daha kolay finansal koşulların, yatırımcıları daha riskli varlık sınıflarına iten daha düşük getirili tahvilleri tutmanın çekiciliğini azaltmasıdır.

Read Entire Article