Fosil yakıtların kripto para madenciliğinde kullanılmasının etik yönleriyle ilgili hararetli tartışmalar endüstri için kilit konulardan biri olmaya devam ederken, Denver merkezli bir enerji şirketi ile gaz zengini bir Orta Doğu ülkesinin hükümeti arasındaki beklenmedik bir ortaklık, fosil yakıt israfını azaltmada kripto paraların olumlu rolü için başka bir perspektif sunuyor.
Pilot Proje 1 yıl İçinde Uygulamaya Alınacak
Bloomberg, 1 Haziran Çarşamba günü, atık yakıt enerjisini kripto para madenciliğinin hesaplama gücüne dönüştüren bir operatör olan Crusoe Energy'nin, gaz üretiminin yüzde 21'ini ihraç eden ve 2030 yılına kadar sıfır gaz alevlenmesi sorunu hedefinde bulunan Umman'da çalışmaya başlayacağını bildirdi.
Amerikan şirketi başkent Maskat'ta bir ofis açacak ve kuyu sahalarındaki gaz atıklarını toplamak için ekipman kuracak. Halihazırda Umman'ın en büyük enerji üreticileri olan OQ SAOC ve Petroleum Development Umman ile bir çalıştay düzenledi. Crusoe Energy CEO'su Chase Lochmiller'e göre, ilk pilot proje bu yılın sonunda veya 2023'ün başlarında başlatılacak.
Ortaklık ile Gaz Alevlenmesinin Önüne Geçilecek
Umman hükümetinin ortaklığa olan ilgisi, ülkedekigaz alevlenmesinin önüne geçmeyi, ekstraksiyon sürecinde aşırı yanıcı gazı yakmak istemesinden kaynaklanıyor. Cezayir, Irak, Libya, Mısır ve Suudi Arabistan ile birlikte Umman, Arap bölgesindeki gaz alevlenmelerinin yüzde 90'ını, bölgenin kendisi ise küresel gaz alevlenmesinin yüzde 38'ini oluşturuyor. 2018'de BM'nin Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun tahminine göre Umman'daki tüm gaz tüketiminin yüzde 10'u gaz alevlenmesine gitti.
Lochmiller, yaptığı resmi açıklamada, şirketinin yerel yönetimlere alevlenmeyle mücadelelerinde yardımcı olmak için Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da varlık oluşturma misyonunu vurguladı:
Tam olarak aradığımız şey, alevlenme sorunlarını aktif olarak çözmeye çalışan ulusların desteğine sahip olmak.Mart ayında Exxon Mobil'in Crusoe ile Kuzey Dakota'daki Bakken havzasında bir Bitcoin madenciliği pilot projesi yürütmek için ortaklık kurduğu bildirilmişti. Ancak bu bilgi şirketler tarafından doğrulanmamıştı.