ABD’li Ünlü Milyarder Bitcoin’de Son Noktayı Koydu: Yıllarca Sürecek!

2 years ago 93

 Yatırım şirketi Interactive Brokers'ın kurucusu ve CEO'su ünlü milyarder Thomas Peterffy, Forbes ile yaptığı röpörtajda küresel ekonominin görünümü ve Bitcoin'e (BTC) dair önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyon Krizi, Yıllarca Sürecek

ABD’de enflasyon Haziran’da tahminlerin üzerinde gerçekleşerek rekor tazeledi ve yıllık yüzde 9,1 ile 41 yılın zirvesine çıktı. Kritik veriler sonrası, hisse senedi endeksleri düşerken kripto paralar da ivme kaybetti. Thomas Peterffy, yatırımcıların enflasyona alışmaları gerektiğini söylüyor ve şunları ekliyor:

Enflasyonist ortamın aylarca değil yıllarca devam edeceğine inanıyorum. Bu, kısa vadeli bir sorun değil.

18.1 milyar dolar değerinde bir servete sahip olan Peterffy'ye göre, enflasyonun kalıcı olmasının birkaç nedeni var: onlarca yıllık ABD açık harcamaları; küreselleşme “tersine” dönerken tedarik zincirlerinde devam eden aksama; kalifiye işçi sıkıntısı ve artan otomasyon; şirketlerin “üretim maliyetlerini artıran” kendi kendilerine empoze ettiği ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) gereksinimleri; ve enflasyonu düşürmeyi amaçlayan mekanizma olan yükselen faiz oranları. Milyardere göre, Fed faiz oranlarını yükseltirken, ülkenin dış borcu için ödemesi gereken tutarı da artırıyor. Bu, sonunda borç krizi ile sonuçlanacak kısır bir döngü. Trader'ların çoğu, Federal Rezerv'in faiz oranlarını bu ayın sonunda en az 75 baz puan, hatta 100 baz puan artırmasını bekliyor. Geçen ayki %0,75 faiz artışı 28 yılın en büyüğüydü. Ancak Peterffy, Federal Rezerv'in 1980'lerde faiz oranlarını çift hanelere çıkararak resesyona neden olduğunu hatırlatıyor. Peterff'ye göre, önümüzdeki birkaç yıl için enflasyon %6 civarında seyredecek. Bir süre stagflasyon olacak.

Bitcoin'de 2 Felaket Senaryosu

Peterffy, karamsar tahminlerine rağmen, hisse senedi piyasalarının düşüşten hemen sonra dibe vurmasını bekliyor. Yönetici, S&P 500'ün Ekim ayı civarında 3.000'e kadar düşebileceğini öne sürüyor. Bu, şu anki yaklaşık 3.800 değerinden %21'lik bir düşüş. S&P 500 endeksi geçtiğimiz Kasım ayındaki rekor seviyesinden yüzde 20'den fazla düştü. Uzman isme göre hisse senetleri enflasyonun tetiklediği uzun bir boğa piyasası dönemine girecek.

Dolayısıyla ayı piyasası, araştırma yapmak ve şirketlerin hisse senetlerini toplamak için harika bir zaman. Peterffy, bu ortamda yatırımcıların kendi rekabet gücüne yatırım yapan ve pazar payı kazanan şirketleri hedeflemesi gerektiğini söylüyor. Ocak ayında Peterffy, yatırımcıların enflasyondan korunmak için servetlerinin %2 ila %3'ünü kripto paralarda tutmaları gerektiğini belirtmişti. Kripto endüstrisini sarsan düşüşler ve likidite krizinden sonra, Peterffy Bitcoin hakkında daha fazla karamsar görünüyor ve şunları ekliyor.

 Bir noktada, enflasyon yıllar sürecek. Bitcoin'in değersiz veya yasadışı hale gelme şansının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. ABD hükümeti, dijital varlıkların "yasadışı faaliyetler için finansman sağlamak" için kullanılmasına ilişkin endişelerin yanı sıra ABD Hazine Bakanlığı'nın "ödemeleri kontrol edememe veya takip edememe ve vergi toplama" konusundaki endişeleri nedeniyle kripto paraları yasaklayabilir.
Read Entire Article