ABD’nin Bu Kripto Para Hamlesi Endişeleri Artırıyor!

2 years ago 94

Henüz kripto para düzenlemeleri ABD’de olgunlaşmadı ve stablecoinler öncelikli olarak şekilde çalışmalar devam ediyor. Ancak başta SEC olmak üzere çok sayıda ABD kurumu, regülasyonları beklemeden kendileri için aciliyeti olan konuları ele alıyorlar. SEC’in menkul kıymet davaları, Adalet Bakanlığının kripto ponzi adımları ve son olarak OFAC'ın Tornado Cash yaptırımlarını gördük.

Tornado Cash Yaptırımı

Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) geçtiğimiz günlerde, Tornado Cash ile ilişkili belirli kripto para birimi adresleri ile birlikte “Tornado Cash” adlı merkezi olmayan bir kripto para mikserini engelledi. Bu yasak arayüz ile sınırlı şekilde uygulanıyor ancak dileyen kullanıcılar direkt olarak akıllı sözleşmeyi kullanabiliyor. OFAC, Tornado Cash ve ABD merkezli dijital varlık ve akıllı sözleşme adreslerini Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenen Kişiler (SDN) listesine ekledi. Tornado Cash, bir kişi veya şirket değil, merkezi olmayan bir protokol olduğundan, bu eylem benzeri görülmemiştir. Bu nedenle, OFAC tarafından merkezi bir sahibi olmayan yazılım kodu olan Tornado Cash'e bağlı yaptırımların sonuçları belirsizdir.

Akıllı sözleşmenin geliştiricisi Alexey Pertsev kısa süre önce tutuklandı. OFAC, 2019'dan bu yana hizmet veren Tornado Cash’in Kuzey Kore tarafından ABD yaptırımlarından kaçmak da dahil olmak üzere birçok kritik konuda kullanıldığını düşünülüyor. Miksere giren toplam bakiye ise 7 milyar dolar ve bunun sadece birkaç yüz milyon dolarlık kısmı Ronin köprü hack olayının faili Lazarus’a (Kuzey Kore devletine bağlı hack grubu) ait olduğu biliniyor. Onun dışında Ethereum ağındaki rugpull veya hack olayının failleri tarafından da bu platform fazlasıyla kullanılıyor.

OFAC Kafa Karıştırıyor

Tornado Cash bir merkezi otorite tarafından yönetilmiyor. OFAC'ın bir kişi tarafından yönetilmeyen bir şeye yaptırım uygulama konusunda yasal yetkiye sahip olup olmadığı açık değildir; ancak OFAC, Tornado Cash'i kullanarak iddia edilen yasadışı faaliyeti durdurmak için açıkça bunu yapmaya çalışacaktır. Bu, Tornado Cash'in tüm kullanıcıları yasa dışı faaliyetlerde bulunmadığından ve yalnızca yasal işlemlerini anonimleştirmek istediklerinden, gizlilik savunucularının endişelerini artıracaktır. Örneğin, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, yakın zamanda Ukrayna'daki çabaları desteklemek için Tornado Cash'i kullandı.

Bu tür bir hizmetin, fonları gönderenin ve alıcının güvenliğini sağlamada yardımcı olabileceği açıktır. Bu, endişe verici miktarda kişisel tanımlanabilir bilgiyi (PII) tehlikeye atan büyük ve artan veri ihlalleri göz önüne alındığında önemsiz bir nokta değildir.

İlginç bir şekilde, Tornado Cash protokolünün geliştiricisi olduğu iddia edilen bir Alexey Pertsev Amsterdam'da tutuklandı. Geliştiricinin nihayetinde başkalarının protokolü nasıl kullandığını kontrol edemediği durumlarda, protokolünü yasadışı amaçlarla kullanan bilinmeyen üçüncü şahıslar için bir geliştiriciye hangi sorumluluğun ileri sürülebileceği ve nihayetinde yüklenebileceği açık değildir.

Read Entire Article