ABD’ye Karşı Kripto Para Davası Açılıyor!

2 years ago 92

Kripto para piyasaları yakın zamanda ABD tarafından alınan önemli bir kararı tartışıyor. Peki neden ABD’ye dava açılıyor. Bugünlerde birçok Twitter kullanıcısının profil resminin aynı olduğunu görüyorsunuz. Tornado Cash logosuyla profillerini süsleyen yatırımcılar alınan yaptırım kararını protesto ediyor. Kripto topluluğu neden bu karara karşı çıkıyor? Davanın detayları neler?

Tornado Cash Yasağı

ABD Hazine Bakanlığı son yaptığı duyuruda popüler kripto mikserinin kara para aklama faaliyetlerinde kullanıldığı iddiasıyla yaptırım listesine eklendiğini açıkladı. Hiç Tornado Cash ismini duymayanlar bile Ronin köprüsü hacklendiğinde bu platformdan haberdar oldu. Kuzey Kore hükümetine bağlı Lazarus grubu tarafından yapılan saldırının detaylarını etraflıca ele almıştık. Ekip parayı aklamak için bu mikseri kullanarak yüz milyonlarca doları hükümetlerine ulaştırdı.

Bugüne kadar platform üzerinden 7 milyar dolara yakın paranın aklandığı düşünülüyor. ABD ise daha çok kripto para dolandırıcıları tarafından kullanılan bu sistemin “kara para aklamayı kolaylaştırdığını” düşünüyor. Yaptırım kararının temelinde bu var ve henüz regülasyonlar olgunlaşmadan kritik gördükleri bu konuda adım attılar. Ancak popüler kripto para mikserini sadece dolandırıcılar, hırsızlar, uyuşturucu tüccarları kullanmıyor. Varlıklarının boyutunu herhangi bir sebepten gizlemek isteyen yatırımcılar da bu hizmetten yararlanıyor. Hükümet baskısına maruz kalan siyasiler, aktivistler veya finansal gizliliğine önem veren yatırımcılar, birçok farklı grup Tornado Cash hizmetlerinden yararlanmaya devam etmek istiyor.

Sosyal medyada en fazla dolaşan örneklerden biri şu;

“Ethereum cüzdanım ile pizza siparişi vereceğim ve kurye ödeme cüzdanımla bağlantılı ana hesabımı tespit ederek milyonlarca dolarım olduğunu görecek. Kuryenin beni soymak için gelmeyeceğini kim garanti edecek?”

ABD’ye Kripto Para Mahkemesi

Kripto odaklı bir politika düşünce kuruluşu olan Coin Center, Hazine'nin Tornado Cash üzerindeki yaptırımlarına karşı bir meydan okuma hazırlıyor. 15 Ağustos tarihli bir blog yazısında Coin Center, akıllı bir sözleşmeyi onaylamanın çelişkisini analiz etti. Coin Center'ın yönetici direktörü ve araştırma direktörü Jerry Brito ve Peter Van Valkenburgh, "Otonom kodu bir 'kişi' olarak ele alarak OFAC yasal yetkisini aşıyor" diye yazdı.

Tornado Cash yaptırımları, DeFi mikserini çalıştıran akıllı sözleşmeyi ve projenin arkasındaki kodlayıcılarla ilişkili bir kripto cüzdan filosunu hedef aldı. Ancak, Coin Center, akıllı bir sözleşmenin, diğer belirlenmiş kuruluşlardan farklı olarak, Hazine'nin Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nden mahkemede bir atamaya itiraz edemeyeceğini savunuyor.

“Bu eylem, belirli bir araç ve yazılım sınıfının Amerikalılar tarafından tamamen meşru amaçlarla bile kullanılmaması gerektiğine dair bir sinyal gönderiyor.”

Yaptırım kararının ardından bazı protestocular tanınmış kripto para cüzdanlarına Tornado Cash üzerinde 0,01 ETH göndererek onların yaptırım listesine girmesini sağladı. dYdX, AAVE gibi DeFi platformları ilgili cüzdanlar Tornado Cash kanalıyla ödeme aldığı için kripto topluluğunun önde gelenlerini otomatik olarak kara listeleye aldı.

Read Entire Article