Blockchain'inin sürümünün 1.13'ten 1.14'e yükseltilmesi sırasında Solana (SOL) ağı saatlerce süren yeni bir ağ kesintisi ile toplulukta büyük endişeye neden oldu. Solana Vakfı, 25 Şubat'ta başlayan, saatlerce süren ve ağın durma noktasına getiren teknik sorunlarla ilgili bir rapor yayınladı.
Solana Ana Ağ Beta Kesinti Raporu
Solana Status, 27 Şubat'ta attığı bir tweet'te 25 Şubat'ta yaşanan ağ kesintinin nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek üzere "Solana Ana Ağ Beta Kesinti Raporu" başlıklı bir rapor yayımladı. Ağ kesintisinin temel nedeni hala bilinmemekle birlikte, ekibin kesin nedeni tespit etmek için aktif olarak araştırma yaptığı belirtildi. Yeni ayrıntılar ortaya çıktıkça raporun periyodik olarak güncelleneceği aktarıldı.
Yayımlanan rapora göre, Solana Ana Ağ Beta 25 Şubat'ta TSİ 08:46'da önemli bir performans düşüşü ile karşı karşıya kaldı. Performans düşüşünün ardından harekete geçen doğrulayıcılar sorumluluğu üstlenerek Solana Blockchain'ini bir önceki sürüme taşıyarak ve ağı yeniden başlatarak sorunu çözdüler. Solana ağı tek bir başarılı işlem gerçekleştiremeden 20 saatten uzun bir süre boyunca kapalı kaldı. Doğrulayıcı düğümler otomatik olarak, verilerin kullanılamaması durumunda ağın iyileşmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir 'güvenli mod' olan yalnızca oylama moduna girdi.
Doğrulayıcı topluluğu, mühendislerle birlikte yeniden başlatma riskini azaltmak için aynı anda bir önceki kararlı Blockchain sürümü olan v1.13.6'ya geçme konusunda anlaştı. Mühendisler ağ kesintisi hakkında daha fazla veri toplamak için ilk yeniden başlatma girişimini iptal ettiğinden, ikinci yeniden başlatma girişiminde bir önceki sürüme geri dönülmesine karar verildi.
Solana Blockchain'indeki Sürekli Kesintilerinin Arkasındaki Neden
Solana Blockchain'i son 2 yılda birçok kez ağ kesintisi ile karşı karşıya kaldı. Ağ kesintilerinin nedeni olarak uzmanlar tarafından işaret edilen en önemli faktör sistemin tasarımı. Solana tüm mutabakatlarını on-chain'de (zincir üstünde) gerçekleştirmekte, bu tüm doğrulayıcı işlemlerinin tıpkı bir işlem gibi zincir üstünde gerçekleştiği anlamına geliyor. Beklendiği gibi bu durum yüksek işlem hacmine neden olmasının yanı sıra TPS'nin de büyük ölçüde artmasına neden oluyor.
Aşağıda yer alan grafikteki mor kısım, zincir üstünde yalnızca yüzde 10'luk bir kısmı oluşturan gerçek işlemleri gösteriyor. Yüzde 90-95'ini oluşturan büyük kısmı ise doğrulayıcı mesajları gibi işlemleri yansıtıyor. Bunlar gibi daha fazla aktivite sistem performansını etkilediği için Solana Blockchain'inin kesintilere uğramasına neden oluyor.
SOL fiyatı son iki gündeki düşüşün ardından şu anda 22,83 dolarda yatay seyirde işlem görüyor. SOL son bir haftada yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti ve işlem hacmi de önemli ölçüde düştü.