Alçalan Takoz Formasyonu Nedir?

2 years ago 89

Takoz yani diğer ismi ile kama ya da wedge formasyonları, bir fiyat grafiğinde birleşen trend çizgileriyle işaretlenmiş bir fiyat modeli olarak nitelendirilebilir. Bu formasyonda 10 ila 50 dönem boyunca bir fiyat serisinin ilgili en yüksek ve en düşük noktalarını birleştirmek için iki trend çizgisi çiziliyor. Kama şeklindeki trend çizgileri, teknik analistler tarafından fiyat hareketinde potansiyel bir geri dönüşün önemli göstergeleri olarak kabul ediliyor.

Falling Wedge Nedir?

Küresel piyasada falling wedge olarak da bilinen alçalan takoz formasyonu, bir varlığın fiyatı zamanla düştüğünde, trendde aşağı yönlü son hamlelerin oluştuğu grafiklerde bir kama modelinin oluşumu ile ortaya çıkıyor.

Fiyat grafiği deseninde en yüksek seviyelerin ve en düşük seviyelerin altına çizilen trend çizgileri, fiyat düşüşü ivme kaybederken ve alıcılar düşüş oranını yavaşlatmak için devreye girdikçe birleşebilir. Çizgiler birleşmeden önce fiyat üst trend çizgisinin üzerine çıkabilir.

Fiyat üst trend çizgisini kırdığında, varlığın ya da bizim konumuz olan kripto para birimlerinin trendinin tersine dönmesi ve yükselme eğilimi göstermesi bekleniyor. Bu noktada bir alçalan takoz formasyonu gören yatırımcıların alım fırsatı arayacağı ifade edilebilir.

Alçalan Takoz’da Nasıl Yatırım Yapılır?

Falling Wedge formasyonu, düşüş ivmesinin hız kaybettiğini ve alıcıların düşüşü yavaşlatarak için harekete geçtiğini gösterebilir. Bunun için de aslında alçalan takoz formasyonları yükseliş sinyali olarak değerlendiriliyor.

Bu noktada yatırımcıların daha çok long yani uzun pozisyon açma hevesinde oldukları görülebilir. Bu da fiyatın yukarı çıkması için daha güçlü bir destek oluşturabilir. Bunun yanında tarihsel verilere bakıldığında alçalan takoz formasyonun çoğunlukla çalıştığı ifade ediliyor ve bir tersine dönüş sinyalinin doğru olabileceği yorumları yapılıyor.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article