Altcoin Kurucusunun Hesabı Açıldı! Kripto Para Yatırımcılarına Uyarılar!

2 years ago 148

Sosyal medyada paylaştığınız şeylerin geri döndürülemez sonuçları olabilir. Eğer popüler bir isimseniz bunun sonuçları daha ağır olur. Geçtiğimiz gün kendini Twitter’ın yeni CEO’su olarak açıklayan Stani Kulechov gayet ciddi bir şekilde ilk 90 günde yapmayı planladığı şeyleri açıkladı. Sonrasında Twitter tarafından hesabı kalıcı olarak askıya alındı.

Altcoin Kurucusunun Hesabı Açıldı

Aave’nin kurucusu Stani Kulechov, Twitter hesabının yeniden aktifleştirildiğini duyurdu. Kulechov’un hesabı, 15 saatten fazla süren bir yasağın ardından yeniden etkinleştirildi. Çarşamba günü ” Twitter’a geçici CEO olarak atandım” açıklamasını paylaşan Stani, kripto para topluluğunu heyecanlandırmıştı. Sadece heyecanlandırmakla da kalmadı, yaptığı paylaşım sonrasında ENS tokenin fiyatının %30’dan fazla artmasına sebep oldu. Gerçek anlaşıldıktan sonra ise ENS token fiyatı geri çekildi.

Twitter’da 170.000’den fazla takipçisi olan popüler DeFi kredi platformunun kurucusu, hesabının askıya alınmasına tepki gösterdi. Kendisinin yıllarca çaba göstererek elde ettiği takipçileri bu kadar kolay biçimde kaybetmesinin yanlış olduğunu söyleyen Stani, merkezi gücün tehlikelerine dikkat çekti. Bu durumun Lens Protokolü olarak adlandırılan kendi merkezi olmayan sosyal medya ekosistemini Şubat ayında başlatması için ilham verdiğini savundu.

Stani şunları söyledi;

“Bir kullanıcının içeriği üzerinde tam mülkiyete sahip olması gerekir. Bu, hiçbir merkezi varlığın onu sizden alamayacağı anlamına gelir. Lens tarafından desteklenen uygulamalarla, bir platformun politikasını beğenmiyorsanız, profilinizi yanınızda başka bir yere götürebilirsiniz”.

Twitter’ın Kulechov’u yasaklama kararı, özellikle Tesla’nın milyarder CEO’su Musk’ın Twitter’ı satın almak için ana motivasyonlarından birinin ifade özgürlüğünü teşvik etmek olduğunu savunduğu için bazı önemli isimlerden eleştiri aldı.

a16z Crypto‘nun başkanı Chris Dixon, “Stani, Twitter’a rakip bir platform inşa etti. Dün sadece şaka yaptığı hesabı askıya alındı” dedi.

Uniswap kurucusu Hayden Adams, ise “hadi bu platformda ve #FreeStani diyerek paylaşımlar yapalım” dedi. Karar geri alınmadan önce Kulechov’un hesabı kalıcı olarak askıya alındı. Bu, Twitter kurallarına göre yeni hesaplar oluşturmasına bile izin verilmeyeceği anlamına geliyordu. İhlal edenler, Twitter’ın bir hata yaptığına inanırlarsa kalıcı olarak askıya alma işlemlerine itiraz edebilirler. İtiraz üzerine, Twitter askıya almanın geçerli olduğunu tespit ederse, hesabın ihlal ettiği politikayla ilgili bilgilerle itiraza yanıt verir.

Kripto Para Yatırımcılarına Uyarılar

Stani ve diğerleri bunun sadece şaka olduğunu söylese de yapılan şakanın maddi sonuçları vardı. Takipçilerinin önemli bir kısmı böylesine ciddi bir konuya Stani’nin şaka yapabileceğini düşünmedi. Paylaştığı 90 günlük iş planında ENS tokenin sisteme entegrasyonundan bahsediliyordu. Bu paylaşım ENS fiyatının aniden %30 artış yaşamasına sebep oldu. Dün gece saatlerinde 14 dolar olan fiyat 20,56 dolara kadar yükseldi. Peki Stani, kaç kişinin 20 dolar ve üzerinden ENS token almasına sebep oldu? Veya kaç yatırımcısının 14 dolarda açtığı ENS short pozisyonunun tasfiye edilmesini sağladı? Daha da kötüsü 14 dolarda açtığı bir long pozisyonla ne kadar para kazanabilirdi? Peki Stani, sadece kendi sosyal medya platformunun reklamını yapmak için böyle bir işe yeltenmiş olabilir mi? O halde bu durumda da maddi bir menfaat elde etmiş olmaz mı? O zaman kurumsal hesapların sosyal medyada özgürlük adı altında yaptığı şakalara çok daha dikkat etmesi gerekir.

1 Nisan 2022 tarihinde KAVA LABS gayet normal biçimde Tesla ile kurumsal bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Fiyatı dakikalar içinde çift haneli yükseliş gösterdi. Sonrasında ne oldu? KAVA bunun bir 1 Nisan şakası olduğunu söyleyerek eski paylaşımını sildi. Peki %10 daha pahalıya FOMO ile KAVA alanlar? Tüm bunları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirecek olursak zarar eden yatırımcılara da bir cevap borcumuz olmayacak mı?

Sadece bir ay içinde yaşadığımız bu iki olay bile yatırımcıların resmi kaynaklardan paylaşılan bilgilerde dahi temkinli olması gerektiğini öğretiyor. Çünkü bir sabah yatırım yaptığınız projenin resmi hesabından tüm faaliyetlerini durduklarında dair bir duyuru okuyup, daha sonrasında bunun bir şaka olduğunu öğrenebilirsiniz. Yüzde 50 zararla sattığınız kripto paralarınızın hesabını size kimse vermez ve merkeziyetsizlik, özgürlük adı altında bu durumda eğlenmeniz istenebilir.

Read Entire Article