Amerikalı Politikacılardan Çin’in Dijital Yuanına Karşı Sert Hamle

2 years ago 97
Okuma Süresi: 3 Dakika

Cumhuriyetçi senatörler Mike Braun, Tom Cotton ve Marco Rubio, doğrudan Çin’in dijital yuanına odaklı bir yasa tasarısı sundu. Amerikalı politikacılar, finansal ürüne karşı olduklarını açıkça ortaya koyarken, Çin’in CBDC‘sinin (merkez bankası dijital parası) Amerikan topraklarında yasaklanması gerektiğine inanıyor.

“Çin’in CBDC’si ABD’den Uzak Tutulmalı”

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından çıkarılan bir merkezi dijital para birimi olan e-CNY, dünyanın önde gelen iki ekonomisi arasındaki suların ısınmasına neden oldu. ABD’li politikacılar Marsha Blackburn, Roger Wicker ve Cynthia Lummis, geçtiğimiz yaz Amerikalı sporculara casusluk yapılabileceğini öne sürerek 2022 Pekin Kış Olimpiyatları sırasında finansal ürünü kullanmamaları tavsiyesinde bulunmuşlardı.

Bundan kısa bir süre sonra, Çin Dışişleri Bakanlığı bu çıkışa karşılık vererek ABD’li meslektaşlarını dijital yuan için sorun çıkarmayı bırakmaları çağrısında bulundu. Bakanlık sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin dijital para biriminin ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını iddia ederek daha da ileri gitti.

Üç Cumhuriyetçi vekil yakın zaman önce ABD’nin parasal ürün üzerindeki olumsuz duruşunu bir kez daha göstererek, Çin’in CBDC’sinin Amerikan uygulama mağazalarında kullanımının kısıtlanmasını amaçlayan bir yasa tasarısı sundular . “Otoriter Dijital Para Birimleri Yasası” olarak adlandırılan yasanın yürürlüğe girmeden önce Senato, Meclis ve Başkan Biden tarafından onaylanması gerekiyor.

“Acil Harekete Geçilmeli”

Senatörler, “uygulama mağazası” terimini “üçüncü taraf geliştiricilerden bilgisayar, mobil cihaz veya diğer herhangi bir genel amaçlı bilgi işlem cihazı kullanıcılarına uygulamaları dağıtan herkese açık bir web sitesi, yazılım uygulaması veya başka bir elektronik hizmeti” olarak tanımlıyor.

Cotton’a göre, acil harekete geçilmesi gerekiyor, aksi takdirde Çin, dijital para birimini insanları “kontrol etmek ve gözetlemek” için kullanabilir.:

Çin’e bu şansı veremeyiz. ABD, Çin’in ekonomimizi en temel düzeyde baltalama girişimini reddetmeli.

Taslak yasa hakkında konuşan senatör Rubio ise şunları söyledi:

Bizden nefret eden ve dünya sahnesinde yerimizi almak isteyen soykırımcı bir rejimin dijital para birimine kendimizi bağlamanın bir anlamı yok. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin göze alamayacağı büyük bir finansal ve gözetim riskidir.

“ABD, Çin’i Yakalamalı”

CNBC’nin Finansal Teknoloji Danışmanı Richard Turrin, bu yılın başında yaptığı bir değerlendirmede, Çin’in dijital yuanının önümüzdeki on yıl içinde ABD dolarının egemenliğini baltalayabileceğini iddia etmişti. Turrin, e-CNY’nin uluslararası ticaret anlaşmalarında tercih edilen para birimi olarak rakibinin yerini alabileceği görüşünde.

Ona göre ABD, potansiyel bir dijital dolar için denemeler başlatarak Çin’i yakalamalı. Aksi takdirde, birçok ülke önümüzdeki yıllarda dolara daha az bağımlı hale gelecek:

Gelecekte göreceğiniz şey bir geri dönüş olacak ve dolara olan bağımlılığı yavaş yavaş, belki de sadece hafifçe azaltmayı amaçlayan bir risk yönetimi alıştırması olacak. Yüzde 100’den yüzde 80’e ve yüzde 85’e.

Read Entire Article