Analitik Firması Tespit Etti! Rus Yetkililer ve Oligarklar Yaptırımlardan Böyle Kaçıyor Olabilir

2 years ago 122
Analitik Firması Tespit Etti! Rus Yetkililer ve Oligarklar Yaptırımlardan Böyle Kaçıyor Olabilir

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken pek çok ülke, banka ve şirket Rusya’ya karşı yaptırım uygulamaya devam ediyor. Dolayısıyla Rusya’da bu yatırımlardan kaçmak için kripto paralara yönelmiş olabilir.

Öyle ki kripto para analitik firması Elliptic, yaptığı açıklamada Rus yetkililer ve oligarklarla bağlantılı olabilecek bir dijital cüzdan hakkında yetkililere bilgi verdiğini söyledi.

Rus Yetkililer ve Oligraklarla Bağlantılı Kripto Cüzdanları Tespit Edildi

Kripto para analitik firması Elliptic, devam eden Rusya ve Ukrayna krizi nedeniyle Rus yetkililerin ve oligarkların yaptırımlardan kaçmak için kripto paralara yönelmiş olabileceğini tespit etti.

Öyle ki Elliptic, yaptığı açıklamada Rus yetkililer ve oligarklarla bağlantılı olabilecek bir dijital cüzdan hakkında yetkililere bilgi verdiğini açıkladı.

Elliptic’in kurucu ortağı Tom Robinson Pazartesi günü verdiği bir röportajda cüzdanın milyonlarca dolar değerinde “önemli kripto varlık varlığına” sahip olduğunu belirtti.

Bulgu, kripto para birimlerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rus oligarklarına ve yetkililerine uygulanan ek yaptırımlardan kaçınmak için kullanılıp kullanılamayacağına dair hararetli bir tartışmanın ortasında geldi.

Yetkililerin oligarkların yatlarına ve denizaşırı fiat varlıklarına el koymasıyla birlikte, bazıları Bitcoin, Tether ve mahremiyet sağlayan varlıklara yöneleceklerinden endişe ediyordu.

Robinson, yaptığı açıklamaların devamında kripto paraların, yaptırımlardan kaçınmak için kullanılabilir olduğunu dile getirdi. Burada önemli olan ne tür bir ölçekte olacağıdır.

Oligarkların tüm servetlerini kriptoya aktararak yaptırımları tamamen aşabilecekleri gerçekçi bir durum değil. Çünkü kripto para birimleri yüksek oranda izlenebilir.

Müşterileri arasında devlet kurumları ve kripto borsaları bulunan Elliptic, çoğunlukla anonim kullanıcılarının ruble ile kripto satın almalarına izin veren 400’den fazla sanal varlık hizmeti belirledi. Robinson, geçen hafta, bu borsalardaki faaliyetin, Şubat ayı sonlarında savaşın başlamasından önceki haftaya göre üç katına çıktığını söyledi.

15 Milyondan Fazla Adres Bağlantılı

Elliptic ayrıca 15 milyondan fazla kripto para adresini Rusya ile bağlantılı suç faaliyetlerine bağladı. Robinson, ayrıca Rusya merkezli yaptırım uygulanan aktörler ve ortaklarıyla bağlantılı birkaç yüz bin kripto adresi bulduğunu söyledi.

Binance’den Coinbase Global Inc.‘e kripto para borsaları, uygulanan yaptırımlara uyacağını söyledi. Her iki borsa da tüm Rus müşterilere hizmet vermeyi bırakmayacaklarını söyledi.

Ayrıca Robinson, yaptırımlar hakkında yaptığı açıklamalarda şöyle söyledi;

“Genel olarak, yaptırıma uyum seviyesi çok yüksek.”

Read Entire Article