Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

2 years ago 91

Arbitraj, bir varlığın fiyatındaki küçük farklılıklardan kar elde etmek için aynı varlığın farklı piyasalarda/borsalarda aynı anda alım satımıdır. Arbitraj, piyasa verimsizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bu verimsizlikleri hem kullanır hem de çözer.

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, herhangi bir varlığın, piyasada belirli bir fiyattan satın alınabileceği ve aynı anda başka bir piyasada daha yüksek bir fiyattan satılabileceği durumlarda kullanılabilir. Yatırımcı için risksiz görünen bu işlem şekli, kripto para birimlerinde de kullanılıyor. Buna ek olarak arbitraj, herhangi bir verimsiz fiyatlandırma kurulumuna hızlı bir şekilde müdahale edilmesini ve genellikle birkaç saniye içinde fırsat ortadan kaldırılmasını da sağlar.

Öte yandan arbitraj yatırımcıları, kâr elde etme sürecinde finansal piyasaların verimliliğini artırır. Alıp satarken, aynı veya benzer varlıklar arasındaki fiyat farkları daralır. Daha düşük fiyatlı varlıklar alınırken, daha yüksek fiyatlı varlıklar satılır. Bu şekilde arbitraj, piyasa fiyatlandırmasındaki verimsizlikleri giderir ve piyasaya likidite katar.

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Kripto para piyasasında arbitraj yapmak için kullanıcının birden fazla borsaya hakim olması gerekiyor. Örneğin şu anda Bitcoin fiyatı bir kripto para borsasında 21.000 dolardan işlem görürken bir başka borsada 21.020 dolardan işlem görüyorsa yatırımcı hızlı davranarak 20 dolar kar elde edebilir. Ancak bu noktada kripto para piyasasının volatil olmasının ve fiyatların çok hızlı değiştiği için arbitraj fırsatlarının yakalanmasının her zaman kolay olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Bununla birlikte, arbitraj kelimesi bazen diğer yatırım faaliyetlerini tanımlamak için de kullanılır. Açıklanmış veya beklenen bir birleşme öncesinde şirketlerde hisse satın almayı içeren birleşme arbitrajı, hedge fon yatırımcıları arasında popüler olan bir stratejidir.

Öte yandan arbitrajcılar, genellikle büyük finans kurumları adına çalışırlar. Genellikle önemli meblağlarda işlemler yaparlar ve anlık fırsatlar yalnızca son derece gelişmiş yazılımlarla belirlenebilir ve bunlara göre hareket edilebilir.

Read Entire Article