ATM Makineleri Kripto Dolandırıcılarının Yeni Gözdesi!

2 years ago 89

ATM’ler, yarım yüzyıldan fazla bir süredir bankacılık ve finansal hizmetlerin bir parçası olmuş durumda. Ancak yakın zamana kadar, çoğunlukla nakit almak, çekleri yatırmak veya bakiyeleri gözden geçirmek için bir araç olarak hizmet ettiler.

Bununla birlikte, son yıllarda ATM'lere Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin eklenmesi, yeni suçlara davetiye çıkarmış gibi görünüyor. Gittikçe daha fazla siber suçlu; güvenilir, geleneksel ATM'yi kripto para dolandırıcılığı için ana odak noktası olarak görüyor. Nitekim, ATM Endüstrisi Birliği (ATMIA) geçen ay kanunları ve tüketicileri hedefleyerek kripto para birimi dolandırıcılık planlarını ele alan ulusal bir program başlattığını duyurdu.

Tüketiciler Dikkatsiz

ATMIA'nın açıklamasına göre, Kripto para birimi işlemlerinin büyük çoğunluğu (yaklaşık %99) meşru faaliyeti temsil etse de, bazı tüketiciler akıllı dolandırıcıların kurbanı oluyor. “Bir yabancıya asla boş bir çek veya kredi kartı vermeyecek olan insanlar, bir tanesi için bir kripto para birimi işlemini tamamlamaları için kandırılırlar. Ve bunlar, onlarca yıldır var olan romantizm, yatırım ve ticari mal dolandırıcılığı türü olma eğiliminde görünüyor.

Aslında, ABD, Kanada ve Amerika Kıtası İcra Direktörü David N. Tente'ye göre ATMIA, liderlerin geçen yıl kripto ATM dağıtımcılarının üyeliğinin gerçekten arttığını belirttiği 2021'de kendi ATM kripto para dağıtıcılarını koruma grubunu oluşturdu.

Eski Dolandırıcıların Gözdesi

Tente, vezne makinesi başına kripto para dolandırıcılığı insidansı son aylarda o kadar fazla artmasa da, son birkaç yılda kripto ATM’lerinin ve kioskların sayısı hızla arttıkça sorunun büyüdüğünü vurguladı.

ATMIA'ya göre, dünya çapında çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde kripto para birimi hizmetleri sunan 30.000'den fazla ATM ve kiosk var. Bu, bugün faaliyette olan 500.000 geleneksel ATM'nin %10'undan az olsa da, kripto para birimine artan ilgi ve kullanım (son kripto para çöküşünün ışığında bile), bu geleneksel vezne makinelerinin çoğunun kripto para birimini kabul etmeye dönüştürülebileceği anlamına geliyor.

Tente, finansal dolandırıcılıkta yaygın olduğu gibi, kripto-ATM'lerde, ihraççılarda ve kullanıcılarda gerçekleştirilen dolandırıcılıkların birçoğunun on yıllardır var olanla aynı dolandırıcılıklara benzediğini de sözlerine ekledi.

Tente, birçok siber hırsız için, denetim izi ve anonimlik eksikliği nedeniyle kripto para biriminin havale veya postayla gönderilen bir çekten daha çekici bir ödeme yöntemi olduğuna dikkat çekti. Tente, Suçlular, aynı planı kullanarak kurbanların ödeme şeklini değiştiriyor diyerek dolandırıcıların çoğu zaman yaşlı, izole veya saf kripto kullanıcılarını hedef alacağını ve geri çekilme olasılıklarının en düşük olduğuna inandıklarını da sözlerine ekledi.

Tente şu açıklamayı yaptı:

İnsanların tanımadıkları birinden herhangi bir nedenle para istemesinden şüphelenmeleri gerekiyorOnlardan herhangi bir para talebi yapılırsa, tanıdıkları ve güvendikleri birinden ikinci bir görüş almaları gerekir.

ATMIA, Haziran ayında yayınladığı açıklamada, kripto para birimi etkin ATM'ler ve ilgili dolandırıcılıkların artmasıyla birlikte son aylarda vezne makinelerinde ortaya çıktığını gördüğü altı tür dolandırıcılık planını ve bu şüpheli planların nasıl ele alınacağına dair kolluk kuvvetlerine tavsiyelerde bulundu.

ATMIA CEO'su Mike Lee’nin, Haziran ayında yaptığı açıklama şu şekilde oldu:

Nakit, kripto, dijital para birimleri ve ATM'ler arasındaki birliktelik zaten kuruldu. Ancak bir endüstri kuruluşu olarak, her zaman kendi kendini düzenlemek ve işlemlerin güvenli ve meşru olmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak, her türlü suç saldırısını ele almak için kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışmak bizim sorumluluğumuz.

Kripto para akışı olmasa bile, 2020'de dünya çapındaki kredi kartı dolandırıcılıklarındaki 28 milyar doların üçte birinden fazlası ATM alıcıları ve tüccar alıcıları (10 milyar dolardan fazla) tarafından kaybedildi.

Read Entire Article