Avrupa Birliği’ninde Enflasyon Verileri Açıklandı: Bitcoin’de Bu Seviyeye Dikkat

2 years ago 90

 Kripto para piyasası yeniden kızıla bürünürken, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Dogecoin (DOGE) de bugün değer kaybetti.

AB'de Enflasyon Sorunu, Devam Ediyor

BTC son 24 saatte %4,05 düşüşle 23,379 dolardan işlem görüyor. ETH, %5,11 düşerken DOGE ise  %6,78 oranında düşüş kaydetti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) son toplantıda federal fon faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkarmıştı. Fed, 12 üyenin tamamının oyu ile faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını öngördü.  Yüksek enflasyon sorunu hale çözülememişken, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha da artırıp artırmayacağını veya bir rahatlama olup olmayacağı konusunda şüpheci. Yatırımcılar, Fed yetkililerinin para politikasında daha fazla sıkılaşma öngören yorumları ile Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını yavaşlatmasını veya tersine çevirmesini bekleyen piyasa kaynaklı tahminler arasında sıkışıp kaldı. Çarşamba günü, S&P 500 4.274.04 puanda %0.72 düşüşle kapanırken, Dow Jones %0.5 düşüşle 33.980.32 puanda, teknoloji ağırlıklı NASDAQ ise %1.25 düşüşle 12.938.12 puanda kaldı. Haziran ayına kıyasla, yıllık enflasyon 6 Avrupa Birliği ülkesinde düştü, 3'ünde sabit kaldı ve  18'inde ise yükseldi. Yıllık en düşük oranlar Fransa, Malta (her ikisi de %6,8) ve Finlandiya'da (%8,0) kaydedildi. Eurostat'ın raporuna  göre, en yüksek yıllık oranlar Estonya (%23,2), Letonya (%21,3) ve Litvanya'da (%20,9) kaydedildi.

Görünüşe göre, kripto paralar, hala yüksek korelasyon nedeniyle küresel hisse senetlerinin fiyat hareketini izliyor. Öte yandan ABD Hazine tahvil getirileri, faiz oranlarındaki artışa ilişkin yeni endişeler nedeniyle Çarşamba günü yükseldi. Tahvil getirilerindeki artışın genellikle riskli varlıkları etkilediğini belirtmekte fayda var, buna büyük kripto para birimleri de dahildir. Faiz oranları, yatırımcıları yüksek riskli varlıklardan düşük riskli varlıklara yönlendiriyor. Kripto para piyasası, yüksek volatilite nedeniyle riskli olarak kabul ediliyor. Güncel raporlara göre, bireysel yatırımcılar tam olarak piyasaya girmedi ve Federal Rezerv'in enflasyonu azaltmak için aldığı önlemlere bağlı olan mevcut piyasa belirsizliği göz önüne alındığında hala temkinli davranıyor. Veri platformu Whalemap ekibi, bugun önemli bir grafik paylaştı.  Rapora göre 23.400-22.800 dolar seviyesindeki balina birikimleri hala Bitcoin için  en yakın destek görevini görüyor.

Piyasaya 'Bekle-Gör' Stratejisi, Hakim!

Artan faiz oranları, kripto para birimleri gibi yüksek riskli varlıklar için daha düşük bir ilgi anlamına gelir. Geçmişte bunun örnekleri görüldü. Koronavirus pandemisini takiben Fed'in para politikasındaki gevşemenin ardından Bitcoin  ve altcoin'ler büyük oranda değer kaydetti.

Mevcut senaryoda, Fed'in para politikasının yatırımcıları şimdilik daha yüksek riskli varlıklardan uzaklaştıkları ve merkez bankasının faiz artırımlarına ilişkin belirsizlikde bekle ve gör stratejisini benimsediğini görüyoruz. CoinGecko'ya göre, küresel kripto para piyasa değeri bugün itibariyle 1,17 Trilyon solar.  Piyasa, son 24 saatte %4,14 düşüş kaydetti. Son bir yılda ise %41,19 oranında değer kaybetti.

Read Entire Article