Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı Nedir? Nasıl Yapılır?

2 years ago 100

Boğa ve ayı tuzakları, hızla tersine dönen sinyaller olarak nitelendirilebilir. Boğa tuzağı, bir varlığın fiyatı önceki yüksek seviyeleri bir nebze aştıktan sonra hızla tersine dönen çoklu üst kırılım olarak değerlendirilirken ayı tuzağı da bunun tam tersi olarak karşımıza çıkıyor.

Ayı Tuzağı Nedir?

Ayı tuzağı, bir varlığın ki bizim konumunda kripto para biriminin fiyat hareketi yanlış bir şekilde düşüş eğiliminden yükseliş eğilimine dönüş sinyali verdiğinde ortaya çıkan teknik bir kalıp olarak nitelendirilebilir. Analistler, kurumsal yatırımcıların, bireysel yatırımcıları short yani kısa pozisyonlara yönlendirmek için ayı tuzakları oluşturduğunu ifade ediyor. Bu noktada kurumsal yatırımcıların başarılı olması durumunda short pozisyonların tasfiyesini sağlayabilecekleri ifade ediliyor.

Kripto para piyasasını ele aldığımızda büyük yatırımcılar bir kripto para birimini düşük bir fiyattan satın almak istediğinde ancak bu düşük fiyattan satmak isteyen çok az yatırımcı bulabilecekleri için aslında fake bir düşüş oluşturmaları ile ortaya çıkıyor. Dolayısıyla aslında alım baskısı oluştuğunda fiyatlar yükselir ve büyük yatırımcılar fiyatı aşağı çekmek için ayı tuzakları oluşturabilir.

Boğa Tuzağı Nedir?

Boğa tuzağı, inandırıcı bir ralliden sonra tersine dönen ve önceki bir destek seviyesini kıran bir kripto para birimindeki düşüş eğilimine atıfta bulunan yanlış bir sinyal olarak tanımlanabilir. Hareket, satın alma sinyaline göre hareket eden  yatırımcıları tuzağa düşürür ve sonuçta ortaya çıkan long yani uzun pozisyonlarda kayıplar ortaya çıkabilir.

Bir yatırımcı, bir direnç seviyesinin üzerine çıkan bir kripto para satın aldığında boğa tuzağı oluşabilir. Birçok kırılmayı daha güçlü hareketler takip ederken, varlık hızlı bir şekilde yönü tersine çevirebilir. Bunlar da boğa tuzakları olarak tabir edilebilir.

Dolayısıyla ayı piyasalarında ya da boğa piyasalarında sıkça görebileceğiniz bu grafiklere dikkat etmek kayıpların önüne geçilmesi açısından oldukça önemli.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article