Bayrak Formasyonu Nedir?

2 years ago 91

Flama olarak da bilinen bayrak formasyonları, piyasalarda genel olarak kısa vadeli hareketleri tahmin etmek için kullanılan devam kalıpları olarak nitelendirilebilir. Flama formasyonları üçgen formasyonlarına benzese de bazı farklılıklar bulunuyor.

Flama Formasyonu Nedir?

Flama paterni, bir varlığın ki bizim konumuzda kripto para biriminin aynı yönde hareket etmeye devam etmeden önce kısa bir konsolidasyon yaşayacağını ve ardından yukarı ya da aşağı yönlü grafiğini devam ettireceğini gösteren grafik modeli olarak tanımlanabilir. Burada oluşan desen, çok sayıda mum çubuğundan oluşan ve flamaya benzeyen küçük bir üçgen oluşturuyor. Hareketin yönüne bağlı olarak, Flama desenleri genellikle düşüş veya yükseliş tahmini yapmak için kullanılıyor.

Analistler bayrak formasyonlarında 3 noktaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor:

  • Bayrak direği: Bir Flama deseni her zaman onu diğer desen türlerinden ayıran bir bayrak direği ile başlar. Bayrak direği, simetrik üçgenden önceki ilk güçlü hareket olarak nitelendiriliyor.
  • Kırılma (break out) seviyeleri: Biri bayrak direğinin sonunda ve diğeri konsolidasyon döneminden sonra, yukarı veya aşağı eğilimin devam ettiği iki kırılma oluşuyor. Bunlara da kırılma seviyeleri deniyor.
  • Flamanın kendisi: Flama, piyasa konsolide olduğunda bayrak direği ve kırılma arasında oluşan üçgen modeli olarak karşımıza çıkıyor. Birleşen iki trend çizgisi üçgeni oluşturuyor.

Ayı ve Boğa Bayrakları

Boğa Flamaları, güçlü yükseliş trendlerinde meydana gelen devam şamdan formasyonları şeklinde tanımlanıyor. Flama yukarı bir bayrak direği, bir konsolidasyon dönemi ve ardından bir kırılmadan sonra yükseliş trendinin devam etmesinden oluşuyor. Bu model görüldüğünde yatırımcıların genel olarak Flama üzerinde yukarı yönlü kırılma bekledikleri ifade edilebilir.

Öte yandan Ayı Flamaları, Boğa Flamalarının tam tersidir. Ayı Flamaları, güçlü düşüş trendlerinde meydana gelen devam kalıpları olarak karşımıza çıkıyor. Model, her zaman bir bayrak direği ile başlarlar ve fiyatta keskin bir düşüş, ardından aşağı harekette bir duraklama görülür. Duraklamadan sonra ise aşağı yönlü hamle beklendiği için yatırımcılar genellikle short pozisyon açma eğiliminde oluyor.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article