Bellatrix Sonrası Sırada Ne Var? Ethereum Yol Haritası!

2 years ago 85

Zaman daralıyor. Yıllardır beklenen büyük PoS birleşmesi nihayet bu ay gerçekleşecek. Son olarak Bellatrix adımı geçildi. Peki Ethereum için sırada ne var? Ethereum fiyatı son piyasa çöküşüne rağmen BTC karşısında güçlü kalmaya devam ediyor. Peki Merge nasıl bir süreç olacak, Ethereum kullanıcılarını neler bekliyor? Günler sonra gerçekleşecek birleşmenin detayları.

Bellatrix

Salı günü Türkiye saatiyle 16:34’te uzun zamandır beklenen Bellatrix yükseltmesi nihayet uygulandı. Hard fork yükseltmesi, doğrulayıcıların şimdiye kadar Beacon Chain'de eksik olan ana ağ bloklarını oluşturmaya başlaması için gereken bir "yürütme yükü" parametresini kapsıyordu. Sorunsuz bir şekilde tamamladı ve hatta doğrulayıcılar blockchain’e "Yeni Başlangıca Hoş Geldiniz” notunu bile ekledi.

Ethereum Vakfı, yıllardır üzerinde çalışılan birleşmeyi “uçuş sırasında bir roketin motorunu değiştirmeye benzetiyor” belki de bu denli uzun sürmesinin, bu kadar titiz davranılmasının sebebi en iyi böyle açıklanabilirdi. Bellatrix elbette bir son değil, Merge öncesi bir durak ve Paris ile ilk blok basılacak.

Ethereum İçin Sırada Ne Var?

Bellatrix yükseltmesini, Ethereum ana ağıyla birleştirilecek olan Konsensüs katmanı olan Beacon Chain'i ve bu gerçekleştiğinde Paris yükseltmesini hazırlamak için yayınlanan bir koddu. Yani büyük olay öncesi bir tetikleyici gibi düşünebiliriz. Paris gerçekleştiğinde, yürütme katmanı PoW’dan PoS’a geçecektir. Paris yükseltmesinin 10 Eylül ile 20 Eylül arasında bir noktada olması bekleniyor. Bu, Terminal Toplam Zorluk (TTD) olarak da adlandırılan belirli Toplam Zorluk eşiğine ulaşıldığında tetiklenecek. Bellatrix hedef TTD olan 58.750.000.000.000.000.000.000.000'ı ağa tanıtmış da oldu.

Daha basit bir ifadeyle, bir bloğun madenciliğinin zorluğu bu seviyeye ulaştığında veya aştığında, bir sonraki blok hisse kanıtı kullanılarak üretilecektir. Proof-of-stake mekanizması altında üretilen ilk bloğun Paris yükseltmesinden 13 dakika sonra tamamlanması bekleniyor.

TTD'ye ulaşıldığı gerçek zaman, Bellatrix'ten sonraki Ethereum hash gücüne bağlıdır, bu nedenle The Merge'e kesin bir tarih koymak zordur. Ancak Ethereum geliştiricileri, gerçek tarihin +-2 gün olacak şekilde 15 Eylül olduğunu birkaç kez tekrarladılar.

Fakat her şey Merge ile bitmiyor. Stake edilen ETH’lerin geri alınabilmesi için Şanghay yükseltmesi olacak. Bu, Beacon Zincirinde biriken yeni verilen ETH'nin altı ila 12 ay daha kilitli olacağı ve likit olmayacağı anlamına geliyor.

Read Entire Article