Binance CEO’su Devletleri Eleştirdi! Neden Mantıklı Değil?

2 years ago 100

Dünyanın hacim bakımından en büyük kripto para borsası olan Binance’ın CEO’su CZ dakikalar önce önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın dört bir yanındaki devlet yetkilileriyle görüşen Binance, yerel kripto para düzenlemeleriyle ilgili fikirlerini paylaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Bakan Nebati ile de bir görüşme gerçekleştirilmişti.

Binance CEO’sundan Açıklama

Bildiğiniz üzere ülkemizdeki vatandaşlar Binance Global ve Binance TR olarak aynı şirkete ait iki farklı borsada işlem yapabiliyor. Aynı şey Binance US için de geçerli ve daha fazla ülke, dünyanın en büyük borsası Binance adeta bir çıkmaza giriyor. Çünkü neredeyse tüm devletler kendi ülkelerine ait bir Binance borsasının açılmasını ve ülkelerinde resmi bir şirket olarak faaliyetlerin sürdürülmesini istiyor.

Bugüne kadar çok sayıda ülkenin bu talebi olumlu karşılandı. Ancak daha fazlası yolda olabilir. Örneğin bazı ülkeler sadece yerel Binance sürümüyle vatandaşlarının işlem yapmasını istiyor. Yurt dışındaki borsalara transferlerin kısıtlanması ve raporlanması gibi şartları koşanlar da var. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki çalışmalar için de benzer dedikodular çıkmıştı.

CZ Mantıklı Değil Dedi

Yurt dışındaki borsalara transferlerin kısıtlanması belki yerel kripto para borsalarının işlem hacimlerine bir miktar olumlu katkıda bulunabilir. Ancak farklı teknoloji ve kripto yatırım ürünlerine vatandaşların erişiminin kısıtlanması kabul edilemez. Hele ki birkaç yerel borsanın daha fazla kullanıcı çekebilmesi için…

Binance, geçtiğimiz yıl Türkiye özelinde bir kripto regülasyon tavsiye dokümanı yayınlamıştı. Burada global borsaların ne gibi avantajları olduğundan bahsediliyordu. CZ, bugün “sipariş defterinin bölünmesi” konusuna değindi.

“Görüşmelerimizin devam ettiği bazı ülkeler ulusal orderbook (emir defteri, sipariş defteri) istiyor. Kendi ülkelerine ayrılmış likidite ve sipariş defteri fikri kesinlikle kötüdür. Likidite ne kadar büyük olursa yatırımcılar o denli korunabilir. Yatırımcılar manipülasyon ve volatiliteye karşı korunur. Likiditeyi 180 ülkeye böldüğümüzde büyük yatırımcıların fiyatı sallaması 180 kat daha kolaylaşacaktır. Bunu sonucu manipülasyon ve volatilitedir. Devreye arbitrajcılar girecek ve kullanıcılar üzerinden ciddi paralar kazanabilecekler. Büyük likidite yatırımcının korunabilmesi için son derece önelidir.”

Binance CEO’su şirketinden bu şekilde talepte bulunan ülkeleri açıklamadı.

Read Entire Article