Birazdan Biden Ne Açıklama Yapacak? Kripto Paralar Yükselişte!

2 years ago 90

Kripto para piyasaları için kritik hafta devam ediyor. Teknoloji şirketlerinin son kazanç raporları açıklandı. FED faizleri beklendiği üzere 75bp artırdı. Ancak daha fazlası var. Bugün ABD Başkanı Biden önemli bir konuda konuşma yapacak. Bitcoin (BTC) yeniden 23.200 dolar seviyesine yükseldi. İşte detaylar.

ABD Resesyona Girdi

Beklenen oldu ve teknik olarak ABD resesyona girdi. Dün açıklama yapan FED Başkanı Powell böyle bir ihtimali beklemediğini söylemişti. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte küçülerek resmi olmayan bir resesyon başlangıcına işaret ediyor. Ara seçime hazırlanan Biden yönetimi için işler kızışıyor. Ticaret departmanı perşembe günü yaptığı açıklamada, gayri safi yurtiçi hasılanın ilk üç ayda yıllık yüzde 1,6 oranında düştükten sonra ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0,9 oranında düştüğünü duyurdu.

Beyaz Saray, ekonominin birçok yönden güçlü kaldığını söyleyerek teknik resesyonu reddediyor. Ancak bu savunma “resesyon tanımının değiştirilerek” ondan kaçılamayacağı yorumlarını da beraberinde getiriyor. COVID kapanmalarının ardından GSYİH'deki yıllık %6,9'luk güçlü büyüme ile tezat oluşturan son veriler kripto paralarda şimdilik olumlu karşılık buldu. Bitcoin (BTC) yazı hazırlandığı sırada yükselmeye devam ediyor.

Resesyon ilanı resmi olarak Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (National Bureau of Economic Research) tarafından duyuruluyor. GSYİH rakamları NBER'in nihai kararında rol oynayacak olsa da iş piyasası da dahil olmak üzere daha geniş bir ekonomik faktör yelpazesi bu kararda dikkate alınıyor. Resmi resesyon (ekonomik durgunluk) ilanı için şimdilik erken olabilir.

Biden Açıklama Yapacak

Bugün Türkiye saatiyle 19:00’da ABD Başkanı Biden “enflasyonu düşürme ve uzlaşı tasarısı” hakkında açıklama yapacak. Demokratların 725 sayfalık çalışmasında birçok önemli detay bulunuyor. Bunlardan ilki reçeteli ilaç fiyatlarının müzakere edilerek belirli şartlarda düşürülmesini içeriyor.

  • Yaşlı yetişkinler daha düşük maliyetle eczanelerden ilaçlarını alabilecek.
  • Yaşlılara ücretsiz aşı sağlanacak.
  • COVID kapanmaları sırasında sağlanan sübvansiyonlar uzatılacak. Ekstra yardımın süresi bu yıl sona eriyordu, üç daha devam etmesine izin verilecek. Sağlık poliçesi satın alan vatandaşların sigorta primleri düşürülecek.
  • Elektrikli araçlar için bazı teşvikler gelecek. Vergi indirimleri de dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele stratejisinde 369 milyar dolar yatırım yapılacak.
  • Temiz enerji için vergi teşvikleri gelecek.

Her şey çok güzel peki kaynak nereden bulunacak?

  • Yıllık 1 milyar dolardan fazla kazanç açıklayan şirketler için asgari %15 vergi zorunluluğu gelecek.
  • IRS yoğun mesai harcayarak vergiden kaçınan şirketleri yakından takip edecek.
  • Vergi hizmetleri modernizasyonu için 80 milyar dolarlık yatırım öneriliyor. Bununla 203 milyar dolarlık yeni gelir hedefleniyor.
Read Entire Article