Bireysel Yatırımcılar 2022’de GameFi Tohum Yatırımlarına Erişim Sağlıyor

2 years ago 85

Blockchain oyunları, oyun endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümlerinden biridir. 2021’in ilk çeyreğinde, blockchain oyunları geliştiren girişimler, 2020’deki yatırımın iki katı olan 476 milyon dolar çekti. Ayrıca Temmuz-Eylül ayları arasındaki 2021’in üçüncü çeyreğinde, yatırım hacmi rekor kırdı. 1 milyar dolarlık kırılma seviyesi  görüldü ve bu önceki 6 ayın iki katı. Yatırımcılar arasında Andreessen Horowitz ve Kingsway Capital gibi önde gelen girişim fonlarının yanı sıra BT sektöründeki yatırımlarla servetlerini kazanan önde gelen milyarderler var. 2021 için toplam istatistikler henüz mevcut değil ancak kapalı yatırım turlarıyla ilgili ayrı haberler, blockchain oyunlarının şu anda yatırımcılar arasında en sıcak ve en umut verici tema olduğunu gösteriyor.

Yalnızca Belirli Bir Elit Kesimin Erişebildiği Yatırımlar

Endüstri uzmanlarına göre, blockchain oyunları alanı iki faktör sayesinde büyümeye devam edecek:

  • Çoğunlukla gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkelerden yeni kullanıcı girişleri.
  • Kullanıcı oyun deneyiminin kalitesinin artması (görsel bileşenler ve oyun senaryoları)

New York stüdyosu Blockage Games’den Ben Heidorn, Güney Afrika ve Afrika pazarlarındaki dağıtım nedeniyle merkezi olmayan oyunların kullanıcı sayısının 100 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.

Büyük girişim fonları, Play-To-Earn modeli üzerine inşa edilen blok zincir oyunlarının perspektiflerini hızla fark etti. İşte geçen yıl bu alanda tamamlanan büyük anlaşmalardan sadece birkaçı:

  • NFT oyunlarının Hong Kong geliştiricisi Animoca Brands, Mayıs 2021’de 88,9 milyon dolar, Temmuz’da 50 milyon dolar, Ekim 2021’de 65 milyon dolar ve Ocak 2022’de 358 milyon dolar kazandı.
  • Blockchain oyunu Axie Infinity’nin Filipinli geliştiricisi Sky Mavis, Mayıs ayında 7,5 milyon dolar ve Ekim 2021’de 152 milyon dolar topladı.
  • 2021’in ilk yarısında blockchain oyunları yaratan şirketlere yapılan yatırım en iyi ihtimalle on milyonlarca doları bulursa, 2021’in sonunda altı haneli rakama ulaştılar.

Bir bireysel  yatırımcı P2E projelerine erken aşamalarda nasıl girebilir?

Yatırımcıların blockchain oyunlarında kazanmasının birkaç yolu vardır:

  • Başlangıçta fiyatı birkaç dolar olabilen ancak oyuncu akışından sonra yüzlerce, hatta on binlerce kişiye ulaşan oyun NFT’leri satın alınabilir.
  • Bir savaşta başka bir oyuncuyu kazanmak ve görevleri tamamlamak gibi oyun görevlerini yerine getirerek ödüller kazanabilirsiniz.
  • Blockchain oyununu geliştiren şirkete yatırım yapabilirsiniz.

İlk iki kâr kaynağı oyunculara yönelikse üçüncüsü uzun süredir girişim fonları gibi kurumsal yatırımcıların münhasır bölgesi olarak kaldı. Genellikle yalnızca büyük yatırımcılar kapalı yatırım turlarına katılmaya davet ederken ilk yatırımlar yüz binlerce dolar yatırım yapıyor.

Özel yatırımcılar arasında, launchpad’larede token satın alma hakkı veren tahsisler için gerçek bir av var. Borsada listelenmeden önce token satın alma şansını kazanma umuduyla düzinelerce hesap açarlar. Bu çok zaman ve enerji gerektirir ve tahsisin alınacağının garantisini vermez. Bu nedenle birçok yatırımcı bu tür yatırımlardan feragat etmektedir.

Oyunun kurallarını değiştiren çok işlevli bir platform olan Meta DAO Guild, GameFi projeleriyle bireysel yatırımcılara yatırımın kapılarını açıyor.

Meta DAO Guild, P2E oyun endüstrisinde çeşitli altyapı düzeyinde projeler oluşturur. Bu tür projelerden biri, GameFi projelerine yapılan yatırımlar için merkezi olmayan bir girişim fonu olan DAO Launchpad’dir.

DAO Launchpad’e katılmak, düzenli bir kullanıcıya gelecek vaat eden GameFi projelerine henüz bireysel yatırımcıların erişemediği erken aşamalarda yatırım yapma fırsatı sunar. En erken aşamalarda yatırımcılar, en kazançlı teklifleri alırken, satın alınan token’ların ve oluşturulan NFT’lerin getirisi sadece birkaç yıl içinde 1000 kata ulaşabilir.

DAO Launchpad, merkezi olmayan özerk organizasyon ilkesi ile diğer bir deyişle kullanıcıları tarafından yönetilir. DAO Launchpad üyeleri, oy vererek fon yatırımları için en umut verici oyun projelerini seçiyor. Kullanıcının oy hakları, kullanıcının bakiyesindeki platformun yerel token’ları olan MDGG miktarı ile ilişkilidir.

Bundan sonra bir yatırımcı, MDGG‘yi stake ederek, fonun yatırım yaptığı umut verici oyun projelerinin token’larında ödüller alır. Ayrıca kullanıcılar, oyun NFT’lerini ve diğer avantajları satın alma hakkı veren alfa ve beta testleri sırasında oyunlara kendileri erişebilir.

Öte yandan oyun projeleri yalnızca finansman sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aktif bir oyun topluluğuna da erişim sağlar.

Bu nedenle fonun yatırım faaliyetlerine katılmak ve oyun projelerinin lansmanlarında kazanmak için kullanıcıların platformun token’ları olan MDGG’ye sahip olmaları gerekir. 22 Şubat 2022’de Meta DAO Guild, kullanıcıların erken yatırımcılar için fiyatlardan MDGG token’lerini satın alabilecekleri Özel Satış turunu başlatıyor. Daha fazla bilgi Meta DAO Guild web sitesinde mevcut.

ENCRY Vakfı’nın kurucusu Roman Nekrasov konuyla ilgili şu sözleri kullanıyor:

Kripto para birimi endüstrisi – madeni paraların kendisi, DeFi projeleri, merkezi olmayan uygulamalar, NFT, oyun – tamamlayıcı araçlara ve altyapı düzeyinde platformlara yüksek ihtiyaç duyuyor. Geleneksel finans alanı zaten iyi gelişmiş bir altyapıya sahip, ancak bunun için uygun değil. Merkezi olmayan varlıklar Onu neredeyse boş bir alanda sıfırdan inşa etmek gerekiyor.Son yıllarda kripto para birimleri için altyapı inşası – ticaret platformlarının, saklama hizmetlerinin ve borsaların büyümesi – kripto para birimlerinin yeni bir gelişim aşamasına girmesine yardımcı oldu. Şimdi, dijital varlık pazarının diğer nişleri için altyapı oluşturma zamanı: NFT, DeFi, çok zincirli platformlar. Altyapı düzeyindeki projeler arasında ilk hareket edenler, daha önce hiç kimse yapmadığı için kolayca tek boynuzlu atlar haline gelebilir.

NFT, Blockchain Oyuncuları İçin Kiralanacak ve Eğitim Yapılacak

Meta DAO Guild, P2E oyunlarının geliştiricilerine yapılan yatırımlar için merkezi olmayan fon geliştirmenin yanı sıra kullanıcıların blok zinciri oyunlarında da kazanmalarına yardımcı olur. Şu anda, giriş bariyeri oldukça yüksek. Bir oyuncunun, fiyatı birkaç yüz dolara ulaşabilecek bir veya birkaç oyun için non-fungible token (NFT) satın alması gerekir. Bir oyuncu birkaç oyuna giriş yapmak isterse, bu girişimlerin maliyeti 1000 dolardan fazla olabilir. Ana oyun kitlesi, bu tür yatırımların önemli bir giriş engeli olduğu gelişmekte olan ülkelerdendir.

Bu sorunların çözümü yüzeyde yatmaktadır. Bir oyuncunun NFT satın alacak parası yoksa, oyuncu bir oyun varlığı kiralayabilir. Meta DAO Guild, kiralık oyun NFT’leri verir ve ayrıca oyuncuları en üst düzeyde sonuçlar almaları için eğitir ve organize eder.

Bununla birlikte bir loncanın kaynakları sınırlıdır ve tüm boş zamanlarını oyunlarda geçirme arzusu ve zamanı olmayan NFT sahiplerinin sayısı çoğalıyor. Meta DAO Guild tarafından piyasaya sürülecek olan MetaRent P2P platformlarında, bu tür sahipler NFT’lerini oyunculara kiralayabilecek ve pasif gelir elde edebilecek.

NFT’yi kiralayarak NFT sahibi, oyun karlarını oyuncularla paylaşmayı kabul ederken, bir kiracı (oyuncu) ilk yatırım yapmadan oyun NFT’sine erişmiş olur.

Tabii ki Meta DAO Guild eğer oyuncular için eğitim ve sıralama sistemi oluşturmadıysa, zaman kaybettirecek ve kar getirmeyecek deneyimsiz bir oyuncuyla tanışma riski olabilir. NFT sahipleri, NFT varlığını kullanmak için mevcut en iyi oyuncuyu seçme hakkına sahiptir.

Meta DAO Guild tarafından sağlanan hizmetlerin tam listesi ise şu şekilde:

  • MetaRent: Oyun NFT’si kiralamak için bir p2p platformu;
  • Burs: Oyuncuların eğitim sistemi – loncaya (topluluk) veya dış yatırımcılara ait kiralık varlıklara erişim elde eden Meta DAO Loncası üyeleri;
  • DAO Launchpad: GameFi projelerine yapılan yatırımlar için merkezi olmayan bir girişim fonu;
  • MetaExchange: İstenmeyen oyun öğelerinin veya karakterlerin (satılması zor olan) oyun içinde ve oyunlar arasında değiş tokuşunu sağlayan bir NFT değiş tokuşu hizmeti.

Blockchain Oyunları Neden Oyun Endüstrisinin Geleceği?

P2E oyunları, ortalama gelirin oyun ödülleriyle karşılaştırılabilir ve hatta gelişmekte olan ülkelerde büyüme için verimli topraklar bulmuştur. Blockchain oyunu Axie Infinity parlayan bir örnektir. Kullanıcı tabanı 2 milyonu buldu, oyun token’lerinin işlem hacmi ise 2018’deki lansmanından bu yana 3,6 milyar doları aştı. Axie Infinity için lider pazar Filipinler. 2021’de, YouTube’da 750.000’den fazla görüntülenen bu oyunun fenomeni hakkında kısa bir “Play-to-Earn: NFT Gaming in the Philippines” adlı kısa bir belgesel bile vardı.

P2E oyununun başarısının formülü basittir: Çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerden gelen kullanıcılar, bir oyunda diğer istihdam türlerinin sağlayamayacağı bir finansal istikrar elde etme şansı görmektedir.

Andreessen Horowitz fonunun genel ortağı Arianna Simpson konuyla ilgili şunları söyledi:

Axie Infinity, oyuncuların becerilerini ve zamanlarını tokenize edilmiş oyun içi öğeler için kazanç ve dağıtım haklarına dönüştürmelerini sağlayan bir mekanik olan Play-to-Earn (P2E) aracılığıyla herkesin zamanını paraya dönüştürmesi için yeni bir yol sundu… Sky Mavis ve Axie Infinity, P2E’yi ana akım haline getirdi ve bu süreçte oyun kategorisini tamamen yeniden tanımlıyor…. Axie büyüme hikayesi, dünyanın her yerinden pek çok insanda yankı uyandıran P2E devriminin gücünün olağanüstü bir kanıtı.

Sorumluluk Reddi: Bu makale sponsorlu bir yazıdır. CoinTürk, bu makale içeriğinde geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz. CoinTürk, bu sponsorlu yazıda adı geçen şirket ve şirketin sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili olarak okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını şiddetle önermektedir.
Read Entire Article