Birleşmiş Milletler’den (UN) Kritik Bitcoin Raporu: Yasak Çağrısı!

2 years ago 90

 El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan ülkelerin Bitcoin'i (BTC) yasal para birimi ilan etmesi küresel çapta büyük tepki aldı.

“Parıldayan Her Şey Altın Değildir”

Birleşmiş Milletler (BM) yakın tarihli bir raporda üçüncü dünya ülkelerini Bitcoin kaynaklı riskler konusunda uyardı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), “Parıldayan Her Şey Altın Değildir” başlıklı bir raporda, kripto paraların bazı avantajları olduğunu ancak dezavantajlarının  çok daha ağır bastığını vurguladı. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler Bitcoin reklamlarını yasaklamalı ve ilgili tüm cüzdanları ve borsaları zorunlu kayıt altına almalı. Buradaki temel hedef, kripto paraları daha az çekici hale getirmek. BM'nin diğer tavsiyeleri arasında kripto para işlemlerine vergi getirilmesi, finansal kurumların dijital varlıklara sahip olmasının yasaklanması ve müşterilere kripto paralar ile ilgili herhangi bir hizmet sunmamaları yönünde yönlendirmeler yer alıyor.

UNCTAD'da ekonomist olan Penelope Hawkins, tavsiyelerinin kripto paraları onaylamak veya onaylamamakla hiçbir ilgisi olmadığını açıklıyor. Yöneticiye göre, kripto para birimiyle ilişkili riskler özellikle az gelişmiş ülkelerde finansal sistemi riske atabilir. Ekonomileri zaten risk altında olan ülkeler için pekülatif ve yüksek riskli finansal yatırımlar, uzun vadede kimsenin tahmin edemeyceği sonuçlar doğurabilir. Birleşmiş Milletler, kripto kullanımıyla ilgili eleştirmenler tarafından dile getirilen endişelerin bazılarının gerçek olduğuna inanıyor. Kuruma göre, kripto paralar finansal istikrar için bir tehdittir. Kripto paralar, yetkililerin sermaye akışını sınırlamasını engeller ve yasadışı işlemlere ve faaliyetleri teşvik eder.

Gelişmekte Olan Ülkelere Tavsiye: CBDC ve Regülasyon

Birleşmiş Milletler'e kripto para birimleri konusunda danışmanlık yapan Willamette Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk profesörü olan Rohan Grey de düzenleme eksikliğinin dolandırıcılıkların önünü açtığını ve yatırımcıları riske attığını belirtti. Akademisyene gre, kripto para ekosistemi tam olarak olgunlaşmamıs durumda. Rapor, gelişmekte olan ülkelerden ödeme sistemlerini oluşturmalarını ve bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) çıkarma olasılığını keşfetmeleri istedi.

Kuruma göre, pandemi sırasında ve sonrasında hızla artan kripto para kullanımı, regülasyon ile denetlenmeli.  Yatırımcılar, özellikle artan enflasyondan koruma özellikleri nedeniyle kripto paralara ilgi duyuyor. Ancak, Bitcoin bu sene tarihinin en kötü dönemlerinden birine tanıkiık ediyor.

Read Entire Article