Bitcoin Arzında Son Durum: Piyasalar Etkilenecek Mi?

2 years ago 94

Piyasalarda yükseliş devam ederken lider kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) yaklaşık 28.500 dolar seviyelerinden geri dönüşünden bu yana ulaşılan ilk direnç seviyelerinde tutunmaya çalışıyor.  Hareketlenmeler devam ederken bir analiz firması Bitcoin arzıyla ilgili hazırladığı raporları yatırımcılar ile paylaştı.

Yatırım Aracı

Sunulan rapora göre, yapılan blok zinciri ölçümlerinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.45 milyon BTC'ye beş yıldan fazla bir süredir dokunulmadığı öne sürülüyor. Uzun vadeli yatırımcıların oluşturduğu arz, Bitcoin'i spekülatif bir varlıktan ziyade önemli bir yatırım aracı olarak göstermekte önemli rol oynuyor.

Lider kripto para biriminde oluşan 4.45 milyonluk arz, Bitcoin'in Kasım ayından bu yana bir birikim aşamasında olduğu öne sürüldü. Oluşan arzın kripto para biriminin uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görünmesine de öncülük edeceği düşünülüyor. Ancak açıklanan verilere göre 2021 yılının ilk altı ayından bu yana kadar aktif olmayan arzda güçlü bir düşüş yaşandığı belirtiliyor.

Aktif Olmayan Arzın Önemi

Ağdaki etkin olmayan kripto para birimlerinin sayısı hem sosyal hem de piyasa göstergesi olarak işlev görebileceği ifade ediliyor. Ayrıca aktif olmayan arz BTC’yi yeni gelen yatırımcıların gözünde spekülatif bir varlık olmaktan çıkarıyor. Bunlara ek olarak uzun süreli tutulan Bitcoin’lerin piyasalarda bir baskı oluşturabileceği belirtiliyor.

Öte yandan ağdaki azalan aktif olmayan kripto para birimi sayısının, genellikle piyasadaki düşüş eğilimleriyle ilişkili olduğu söyleniyor. Bunun nedeni olarak ise uzun vadeli yatırımcıların kayıplarını önlemek veya pozisyonlarını değiştirmek için portföylerinde değişikliğe gidebilecekleri öngörülüyor.

Uzun vadeli arzın en yüksek harcanma oranı, genellikle yatırımcılar arasındaki paniğin hüküm sürdüğü bir rallinin zirvesinde veya piyasadaki büyük bir satışın ardından gözlendiği öne sürüldü. Uzun vadeli arz harcamalarının normalleşmesiyle birlikte, Bitcoin geçen hafta %10 oranının üzerinde değer kazandı. Ancak uzmanlar Bitcoin’in 50 günlük hareketli ortalamaya ulaşamadığı için ralli yavaşlayacağını iddia ediyor.

Read Entire Article