Bitcoin (BTC) 41.000 Doların Altını Zorluyor: Kripto Baharı Bitti mi?

2 years ago 104

Kripto para piyasasının devi ve öncüsü Bitcoin (BTC) giderek düşüyor. Bitcoin’in düşüşü diğer onu izleyen altcoinleri de etkiliyor ve kripto piyasası yeniden kana bulanmış olarak gözüküyor.

BTC’nin Fiyat Hareketi

Bu yazı yazılırken Bitcoin (BTC), son 24 saatteki %3,6 düşüşüyle 41.145 dolar civarında işlem görüyor. Ayrıca günlük grafik hareketlerine bakıldığında BTC, gün içerisinde 40.968 dolar seviyesine kadar düştüğü de görülüyor. Bu, BTC’nin yatırımcılarını daha çok tetikliyor ve piyasa tam bir belirsizliğe sürükleniyor.

Analistler, daha önce bu gidişat ile BTC’nin 40.000 doların da altına düşebileceği konusunda uyarmıştı. Her ne kadar MicroStrategy ve Terra’nın kar gütmeyen vakfı LFG gibi BTC balinaları son bir haftada ciddi alımlar yapsa da bu BTC için yeterli bir fon girişi sağlayamıyor. BTC, gelişen makroekonomik nedenlerden etkilenerek geleneksel piyasalardan kopamadığını gösteriyor. Hem FED’in faiz oranı artırımı sonrası aldığı aksiyonlar hem de enflasyonun doları ciddi oranda etkilemesi sonrası yatırımcılar, bu belirsizlikle yatırımlarını piyasadan çekiyor olarak gözüküyor. Ayrıca Korku ve Açgözlülük Endeksi değerinin bugün itibariyle 32’de olması da bunu kanıtlıyor.

Kripto Baharı Bitti mi?

Her ne kadar balinaların hareketleri piyasaya yön verse de gelişmeler, 10.000 ile 100.000 dolar arasında yatırım yapan yatırımcıların piyasada daha etkili olduğunu gösteriyor. Bitcoin’in önderliğinde olan kriptolar, merkeziyetsiz oluşlarıyla geleneksel piyasalardan ayrılmaya çalışsa da yatırımcıların, geleneksel piyasalardan etkilenmesi bunu çok imkanlı kılmıyor. Bu süreçte BTC, haftalık %11 düşüşü ve aylık %6’ya yakın yükselişiyle aslında kripto baharı sandığımız o kazançlarını da kaybetmiş olarak gözüküyor.

Piyasadaki her hareket birbirini mutlak bir şekilde tetikliyor. Düşüşler, diğer kripto para birimlerine de yansıyor. Piyasa değerine göre bakıldığında ilk on kripto para birimi arasında bugün düşmeyen bir altcoin ne yazık ki gözlemlenemiyor. Özellikle Avalanche (AVAX) ve Terra (LUNA), %8’in üzerindeki düşüşleriyle düşüş trendine önderlik ediyor. Ayrıca Ethereum (ETH) ve Solana (SOL)’ün de %6’ın üzerinde düşüş sağlaması gözlerden kaçmıyor.

Read Entire Article