Bitcoin (BTC) 9 Yıl Önce 1 Milyar Doları Aştı! Dün ve Bugün Söylenenler!

2 years ago 92

BTC piyasaya sürüldüğünde doğan çocuklar artık 7’nci sınıfa gidiyor. Koskoca 13 yıl geride kaldı, peki ekonomistler halen şaşkın mı? BTC’nin 1 milyar dolar piyasa değerini aşmasının ardından 9 yıl geçti. Halen bazı ekonomistler onun silineceğini, batacağı söylüyor. Ancak kripto para piyasaları Bitcoin ile güçlü kalmaya devam ediyor.

9 Yıl Önce Bitcoin (BTC)

Dokuz yıldan fazla bir süre önce, Bitcoin (BTC) o zamanki fiyatı 95 doları aştıktan sonra 1 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı ve finansal uzmanların kral kripto para birimi hakkında kafası karıştı. Bu uzmanlardan biri, IEEE Spectrum'dan Morgen E. Peck'in 2 Nisan 2013 tarihli makalesine göre, bankacılık ve para tarihi ve Virginia'daki George Mason Üniversitesi profesörü Lawrence White'dı:

Bitcoin'in yeni bir para biriminin piyasaya sürüldüğü şekilde piyasaya sürülmediği için pozitif bir değere sahip olması gizemli bir şey.”

O zamandan beri, Bitcoin herhangi bir yavaşlama göstermedi ve Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 67.000 doların üzerine çıktı. O günlerde Bitcoin 1 trilyon dolar piyasa değerini aşarak 1,27 trilyon doları görmüştü. 1 Milyar dolar eşiği aşıldıktan kabaca 8 sene sonra 1200 kat büyüme yaşayan Bitcoin…

Bitcoin ve Geleceği

9 yıl geriye ışınlansak ve 1 milyar dolar piyasa değerinin aşıldığına şaşıran ekonomistlere 2021 Kasım ayını anlatsak ne söylerlerdi? Bugün bazı çatlak sesler onun içsel bir değeri olmadığını, gelecekte Dot-Com balonu gibi patlayacağını söylüyor Tam 13 yıldır patlamayan bir “balon” ve yıllardır bu benzetmelerden sıkılmayan ekonomistler var.

Deutsche Bank araştırma stratejisti Jim Reid, Şubat 2021 tarihinde şunları söylemişti;

“İronik bir şekilde, Bitcoin bu kadar geç toplanarak ve ayrıca artan kurumsal katılım sağlayarak kendisini birçok kişi için güvenilir bir varlık sınıfına dönüştürüyor.”

Yatırım firması Citadel'in CEO'su Ken Griffin şunları söylemişti;

“Kripto para birimlerinin ekonomik temelini görmüyorum. Dünyadaki döviz kurlarıyla nasıl birlikte olabileceklerini anlamıyorum.”

Bununla birlikte, Bloomberg'in kıdemli emtia uzmanı Mike McGlone, 16 Kasım 2020'de attığı tweette 1 trilyon dolara doğru koşuyu "altının dijital versiyonu" olarak nitelendirdi.

İlginç bir şekilde, daha önce Bitcoin'in başarısıyla şaşkına dönen bazı uzmanlar şimdi çark ediyor. JPMorgan'ın Bitcoin ve kriptonun artık gayrimenkulü geride bırakan “alternatif varlık sınıfı” olarak tercih edildiğini belirterek 180 derece dönüş yaptı. Geçmişte Bitcoin’e ağır eleştiriler getiren Michael Saylor ise haftanın 8 günü ve 25 saati Bitcoin grafiği izliyor, şirketinin geleceğini Bitcoin’e bağlayarak borçlanıp BTC varlıklarını artırıyor.

Citadel Securities, müşterilerinin dijital varlıklara erişimini genişletecek bir kripto teklifi oluşturmak için Fidelity Investments ve Charles Schwab Corp ile güçlerini birleştirdi.

Dünden bugüne Bitcoin (BTC) büyümeye devam ediyor. Elbette dev şirketlerin, finans uzmanlarının görüşleri de buna göre değişiyor.

Read Entire Article