Bitcoin (BTC) ve Altcoin’ler Tehlikeli Sularda: Uzmandan Korkutan Uyarı Geldi!

2 years ago 104

ABD enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşması, hisse senedi ve kripto para piyasası için kabusa döndü. Uzmanlara göre, makroekonomik ortamın yarattığı etkiler hala sürüyor. Küresel makro ekonomik belirsizlik giderek derinleşirken,  Bitcoin (BTC), kan kaybetmeye devam ediyor.

Kritik Metrik, 18 Ayın Dibinde

 Geçen hafta 32.000 doların üzerinde işlem gören Bitcoin, yine endişe uyandıran bir düşüş yaşıyor. BTC, 27.000 dolar seviyesinde kalmaya çalışırken, önde gelen altcoin'ler de büyük oranda değer kaybetti. Ethereum, %14'lük büyük bir düşüşle bu sürece öncülük ediyor. ETH, 1.450 dolara düştü, bu da günler içinde 500 doların üzerinde değer kaybettiği anlamına geliyor. BNB, Cardano, Ripple, Solana, Dogecoin, Polkadot, Avalanche ve Shiba Inu da  çift haneli fiyat düşüşleri gördü. En büyük 100 tokenin performansını izleyen ve piyasa değeri ağırlıklı bir metrik olan ''MVIS CryptoCompare 100'' endeksi, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye düştü

Genel olarak, kripto para piyasa değeri 1,1 trilyon doların altında ve neredeyse yılın en düşük seviyesine geriledi. Piyasadann bir haftadan daha kısa bir sürede 200 milyar dolar buhar oldu. Bu nedenle, tasfiyelerin miktarı hızla arttı. Toplam tasfiyeler günlük ölçekte 500 milyon doları geçerken, son 12 saatte 200 milyon doların üzerine çıktı. Bir kez daha, yaklaşık 250 milyon dolarlık tasfiye ile bu payın çoğunluğunu ETH pozisyonları oluşturuyor.

Fed Rüzgarı, Devam Edecek

Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verileri, artan fiyatların zirve yapmış olabileceğine dair tüm umutları kırarak beklentileri aştı. Hisse senetleri de darbe alırken, iki yıllık Hazine getirileri 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Federal Rezerv faiz oranlarını artırdıkça ve küresel çapta politikalcılar enflasyon ile mücadele çabalarını hızlandırdıkça, özellikle teknoloji hisseleri gibi risk varlıkları değer kaybetti. Nasdaq ve S&P 500 ile büyük bir korelasyon içinde olan Bitcoin ve diğer kripto para birimleri de son aylarda ivme kaybetti.

Kripto para borsası Luno'da kurumsal gelişim ve büyümeden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Vijay Ayyar, ABD enflasyon verilerinin etkilerinin  hafta sonu yaşanan çöküşte rol oynadığını  ve özellikle FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısının yaklaşmasıyla birlikte bu düşüşün önümüzdeki hafta da devam edeceğini söyledi ve şunları ekledi:

Önceki ayı piyasalarına bakıldığında, Bitcoin normalde yaklaşık yüzde 80 değer kaybetti, altcoin'ler ise genel olarak yüzde 90 düşüş kaydettiler. Eğer durum böyle devam ederse, önümüzdeki bir veya iki ay içinde çok daha fazla düşüşe tanıklık edebiliriz.

Read Entire Article