Bitcoin’de %50 Zarara Giren El Salvador’dan İlk Açıklama: Endişelenecek Bir Durum Yok

2 years ago 99

Ulusal olarak Bitcoin'i benimseyen ilk ülke olan El Salvador, Bitcoin yatırımlarında yaklaşık 50 milyon dolarlık kayıpla karşı karşıya, ancak ülkenin Maliye Bakanı Alejandro Zelaya'e göre endişelenecek bir durum yok.

"Mali Risk Söz Konusu Değil"

Yakın tarihli bir basın toplantısında konuşan El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, 40 milyon doların ülkenin genel bütçesinin yüzde 0,5’ine bile karşılık gelmediğini söyledi. Bakana göre, Bitcoin'deki düşüş ülke için herhangi bir mali risk oluşturmuyor.

En büyük kripto para BTC, 48 saatte yaklaşık yüzde 30 düştü ve piyasadaki yüksek kaldıraçlı trader'lar nedeniyle daha fazla zayıflıkla karşı karşıya. BTC, 2020'nin sonundan bu yana en düşük seviyelerinde işlem görüyor. El Salvador, Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden dünyanın ilk ülkesi ve Devlet Başkanı Nayyib Bukele, kişisel Twitter hesabından ülke tarafından yapılan Bitcoin alımlarını duyurmasıyla kripto para topluluğunun yakın takibinde.

El Salvador, 2021'in Eylül ayında yasal para birimi olarak kabul etmesinden bu yana Bitcoin'in fiyatı yüzde 60'ın üzerinde düştü. O zamandan bu yana sürekli olarak Bitcoin satın alan ülkenin yaklaşık 2 bin 301 BTC'si bulunuyor. Söz konusu BTC'ler ortalama 45 bin 171 dolar fiyatla ve toplam 103 milyon dolar harcanarak satın alındı. El Salvador'un 103 milyon dolarlık BTC yatırımı güncel fiyatlarla 53 milyon dolara karşılık geliyor.

Piyasadaki Volatilite Planlanan Tahvil İhracını da Vurdu

Ancak Maliye Bakanı Zelaya, kripto paralar kaynaklı herhangi bir mali risk bulunmadığını açıklarken, ülke piyasadaki yüksek volatiliteden kaynaklanan bazı aksaklıklarla karşı karşıya.

El Salvador, bu yılın başlarında olumsuz piyasa koşullarını gerekçe göstererek 1 milyar dolar değerinde planlanan Bitcoin tahvil ihracını ertelemek zorunda kalmıştı. Volkanik enerji kullanan madencilik operasyonunu finanse etmek için kullanılması planlanan tahvillerin şimdi 2022'nin Eylül ayında çıkarılması bekleniyor.

Ülke, ayrıca dış borçlarını ödemek için Bitcoin tahvillerini kullanmayı planlamış, ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer yetkililer, El Salvador'a Bitcoin'i resmi para birimi olarak kullanma kararını yeniden düşünmesi tavsiyesinde bulundu.

Read Entire Article