Bitcoin’de Gözler 20 Yılın Zirvesinden Geri Çekilen Dolar Endeksinde

2 years ago 100
Okuma Süresi: 5 Dakika

ABD doları endeksi (DXY), son iki haftadaki yükseliş trendini sürdürürken büyük ölçüde geri çekildi ve 20 yılın en yüksek seviyesi olan 105’e ulaştıktan sonra yüzde 3,20 düştü.

Aşırı Değerlenme Riski Dolar Piyasasını Etkiliyor

Doların son iki haftadaki düzeltmesi, 12 aylık aralıksız yükselişin ardından geldi. Özetlemek gerekirse, doların en iyi yabancı para birimleri sepeti karşısındaki ağırlığı, öncelikle piyasaların şahin bir Federal Rezerv korkusu ve daha yakın zamanda Ukrayna ile Rusya arasındaki askeri çatışmaya karşı güvenli limanlar aramasıyla bir yılda yaklaşık yüzde 14,3 arttı.

Bank of America tarafından 288 varlık tahsisçisiyle yapılan yakın tarihli bir ankete göre, küresel fon yöneticileri arasındaki nakit bakiyeleri 11 Eylül’den bu yana ortalama yüzde 6,1 büyüdü. Raporda ayrıca, varlık yöneticilerinin yüzde 66’sının 2022’de küresel kârların düşeceğine ve bu durumun onları ağırlıklı nakit pozisyonlar tutmaya yönlendireceğine inandığı belirtildi.

Deutsche Bank stratejisti George Saravelos, Financial Times’a verdiği demeçte, “Piyasa son aylarda büyük miktarda dolar biriktirdi” dedi ve bunun “doların aşırı değerlenmesine yol açtığını” da sözlerine ekledi.

Dolardaki son gerileme, doların haftalık göreli güç endeksinin (RSI) de gösterdiği gibi (aşağıdaki grafikte) “aşırı alım” koşullarını nötralize etmek için geçici bir düzeltme olabilir. Daha ileri bir teknik perspektiften bakıldığında, DXY, aşağıda gösterildiği gibi, 2021’nin Ocak ayından bu yana desteğin aşağı yönlü hareketlerini sınırlandırdığı için yükselen bir trend çizgisine doğru daha da düşebilir.

Daha fazla satışın gelmesi halinde endeksin bir sonraki aşağı yönlü hedefi 100 seviyesine yakın olan 0,786 Fib çizgisi ile mevcut direnç aralığı olabilir.

Daha Güçlü Euro Beklentileri

DXY, Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde’ın  23 Mayıs’ta yeni ve daha şahin bir politika belirlemesiyle bu hafta başlarında geri çekildi.

Lagarde, 2022’nin Eylül ayına kadar faizleri artırma taahhüdünde bulundu ve böylece ECB’nin fiilen negatif faiz oranlarıyla sonuçlanan on yıllık güvercin para politikasından uzaklamış oldu. Sonuç olarak, Euro bölgesindeki faizler, euroyu dolar karşısında daha güçlü hale getirme ihtimali olan sıfıra geri dönülmesi ile sonuçlanacak.

Öte yandan son IFO anketine göre, devam eden Ukrayna-Rusya krizi ve enerjiye erişimin altüst olmasına rağmen, Euro Bölgesi’nin ticari büyümeye olan güven güçlü kalmaya devam ediyor. Bu, euro için daha fazla yukarı yönlü destek anlamına geliyor ve bu da doları aşağı yönlü baskılayabilir.

Bloomberg Opinion’un kıdemli editörü John Authers, “Doların zayıflama trendine girdiğini kesin olarak söylemek için henüz çok erken. Ancak düşüşü, ‘stagflasyon ve daha yüksek faizler’ anlatısının yeniden düşünüldüğünün bir başka göstergesi.” değerlendirmesinde bulundu.

EM Para Birimleri Bitcoin’e Karşı

Daha zayıf bir DXY, yalnızca yabancı para birimlerine karşı azalan ağırlığını temsil eder. Ancak dolara daha geniş bir pencereden bakıldığında yüksek enflasyon ortamında satın alım gücünün zayıfladığı görülüyor. ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayı itibariyle yüzde 8’in üzerindeydi.

Sonuç olarak dolar, bir yıl öncesine göre daha güçlü olmasına rağmen gelişmekte olan (EM) piyasa para birimleri güçlenerek geri döndüler ve böylece geniş çapta izlenen negatif korelasyonunu kırdılar. Özellikle, Brezilya reali ve Şili pezosu gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin getirileri 2022’nin Ocak ayından bu yana dolardan daha yüksek oldu.

EM para birimleri, dolar yükseldiğinde düşük performans gösterme eğilimindedir ve bunun başlıca nedeni yatırımcıların küresel piyasa belirsizliği dönemlerinde doları nihai sığınak olarak görmeleridir. Ancak Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle emtia fiyatlarının artmasıyla birlikte yatırımcılar stratejilerini yeniden gözden geçiriyorlar.

BMO Sermaye Piyasaları Avrupa FX stratejisi başkanı Stephen Gallo, bu dönemde faizleri artıran ülkelerin de para birimleri için daha iyi bir yatırım ortamı yarattığını söylüyor:

Gelişmekte olan piyasaların merkez bankaları, Fed’e ayak uydurmak için politikalarını sıkılaştırmaya zorlanıyor. Ya öyle, ya da sermaye kontrolleri uygulanıyor.

Dolar ve EM para birimleri arasında devam eden güç oyunu, Bitcoin‘in (BTC) dikkate alınmamasına neden oldu. En büyük kripto para biriminin değeri 2021’in Kasım ayından bu yana yüzde 50’den fazla düştü ve büyük ölçüde risk altındaki varlıklar arasında kaldı.

Tüm bunlarla birlikte, Bitcoin‘in DXY ile uzun süredir devam eden negatif korelasyonu bu hafta pozitife döndü. Bu, dolar piyasalarında daha fazla düşüşün kısa vadede BTC fiyatında herhangi bir toparlanmayı tetiklemeyebileceğini gösteriyor.

Read Entire Article