Bitcoin’de “Kutlu Ay” Hazırlığı! Beklendiği Gibi Geçmeyebilir!

1 year ago 74

Ekim, ağırlıklı olarak Bitcoin (BTC) için iyi geçen bir ay oldu. Trader'lar ve yatırımcılar en büyük kripto paranın küresel piyasalardaki kargaşanın ortasında kısmen değerini koruyabildiğini gördükten sonra yükseliş mevsimselliğinden yararlanmayı dört gözle bekliyor ancak işler beklendiği gibi gitmeyebilir.

Kutlu Ekim Ayı

Grafik platformu TradingView'dan elde edilen geçmiş verilere bakıldığında Bitcoin'in son 9 yılda geçtiği Ekim ayının 7'sinde ortalama yüzde 30 civarında yükseliş ile olumlu bir performans sergilediği görülüyor. Başka bir deyişle, BTC, 9 yıllık dönemde geride bırakılan Ekim aylarının yüzde 77'sinde son derece olumlu bir performans gösterdi. Bununla birlikte, ABD doları likiditesini izleyen bir gösterge, boğaların dikkatli olmalarını işaret ediyor.

TradingView'in sağladığı grafiğe göre, "ABD Doları Likidite Durum Endeksi" olarak adlandırılan endeks 19 ayın en düşük seviyesi olan 5.7 trilyon dolara düştü. Decentral Park Capital'de araştırmacı olan Lewis Harland, günlük piyasa güncellemesinde, "Fed net dolar likiditesi uçurumdan düşüyor, kripto varlık fiyatları için açık bir ters rüzgar." diyerek endeksteki düşüşün kripto paralar için olumsuz olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu endeks, üç faktörün etkileşimine dayalı olarak dolar likiditesinin derecesini değerlendiriyor; Federal Reserv bilançosunun büyüklüğü, ABD Hazinesi'nin Genel Hesabı (TGA) ve New York Fed'de tutulan ters repo bakiyesi. Fed'in bilanço sözleşmeleri, TGA ve repo bakiyeleri yükseldiğinde likidite azalır. Aksine, Fed bilançosunun genişlemesi ve TGA ve repo bakiyelerindeki düşüş, dolar likiditesinde artması anlamına gelir.

Fed'in Yaklaşımının Kripto Paralara Olan Etkisi

Fed, bu yılın başında, Mart ayında sıkılaştırma döngüsünü başlattı ve o zamandan beri borçlanma maliyetlerini 300 baz puan artırdı. Merkez bankasının önümüzdeki aylarda gösterge faiz oranını yüz 4,7'ye çıkararak daha da artması bekleniyor. Ayrıca banka bilanço büyüklüğünü her ay 90 milyar dolar azaltıyor.

Kripto spot ve türevleri BitMEX'in kurucu ortağı ve eski CEO'su Arthur Hayes, 2021'den beri Bitcoin fiyatındaki büyük çıkışların ve düşüşlerin ABD doları likidite endeksindeki zirvelerle ve diplerle örtüştüğüne dikkat çekmiş, en büyük kripto parayı "ABD doları likiditesinin güçlü bir ölçütü" olarak nitelendirmişti. ABD doları likidite endeksinin yıllıkta yeni bir dip yapmasıyla önümüzdeki ayın Bitcoin için kötü geçebileceğine işaret ediyor.

Read Entire Article