Bitcoin’de Önemli Veriler: Kripto Kış Bitiyor Mu?

1 year ago 54

Bitcoin (BTC) şu anda 2021'in sonlarına kıyasla önemli ölçüde daha düşük fiyatlardan işlem görüyor. Ancak yine de piyasadaki hava o zamanki kadar olumlu görünüyor.

Son Veriler Ne Diyor?

Olumlu hava, Bitcoin sürekli vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatlarını spot piyasa fiyatıyla senkronize tutan bir mekanizma olan fonlama oranlarından gelen mesaj olarak değerlendiriliyor. Sürekli vadeli işlemler spot piyasanın üzerinde işlem gördüğünde, fonlama oranı pozitif oluyor ve yükseliş eğilimli long pozisyon sahipleri, işlemlerini açık tutmak için short pozisyonlara ödeme yapıyor. Sürekli vadeli işlemler spot fiyatın altında işlem gördüğünde ise tam tersi oluyor.

Öte yandan analistler, kaldıraç kullanan yatırımcıların ruh halini ölçmek için fonlama oranını takip ediyor. Fonlama oranı ne kadar yüksekse, yatırımcılar fiyat beklentileri konusunda o kadar heyecanlı ve yukarı yönlü beklentilerini açık tutmak için prim ödemeye o kadar istekli olarak görülüyor.

Bunlara ek olarak Blockchain analiz firması Glassnode tarafından takip edilen verilere göre, Perşembe günü itibariyle Binance de dahil olmak üzere büyük borsalardaki yıllık Bitcoin sürekli fonlama oranları %8,491 ile 3 Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyedeydi.

O dönemde bir Bitcoin yaklaşık 57.000 dolardan işlem görüyordu. Kripto para Kasım 2021'de 69.000 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Öte yandan fonlama oranı geçen yılın Aralık ayı ortasında pozitife dönerek satışların yavaşladığını gösterdi. Kripto para birimi yılın başında güçlü bir yükselişe başladı ve o zamandan bu yana %40'ın üzerinde yükseldi.

Kripto veri sağlayıcısı Kaiko'da araştırma analisti olan Dessislava Laneva, ABD tüketici fiyat endeksine atıfta bulunarak attığı bir tweet'te, "Aralık TÜFE sonrası piyasa duyarlılığında, fonlama oranlarının pozitif bölgeye geçtiği ve fiyat volatilitesinin arttığı net bir değişim oldu" sözlerini kullandı.

Tarım Dışı İstihdam Verisi

Bunların yanında TÜFE Aralık ayında %6,5'e gerileyerek fiyat artışlarında üst üste altıncı aylık yavaşlamayı kaydetti. Veriler, piyasaları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılın ilerleyen dönemlerinde likiditeyi artırıcı faiz indirimlerine yönelebileceğine ikna etti.

Bu haftanın başında Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon tablosunu kabul etmesi ve sıkılaştırma kaynaklı ciddi bir ekonomik yavaşlama endişelerini küçümsemesi bu yöndeki umutları güçlendirdi.

Açıklanan ABD tarım dışı istihdam (NFP) raporu, dünyanın en büyük ekonomisinin Aralık ayındaki 223.000 artışın ardından Ocak ayında 517.000 geldi.

Potansiyel enflasyonun bir göstergesi olan ortalama saatlik kazançlardaki kayda değer bir artış, istihdam rakamıyla birleştiğinde, yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma olasılığını yeniden gözden geçirdiğini ve kripto para birimleri de dahil olmak üzere risk varlıklarındaki yükseliş pozisyonunu azalttığını görebilir.

Read Entire Article