Bitcoin (BTC) ağı için güncelleme ile kullanıma sunulan Taproot özelliğinin kullanımında kayda değer bir artış yaşanıyor. Bitcoin fiyatındaki son yükselişle Taproot'un benimsenmesinden rekor kırıldı.
Bitcoin Taproot'unun Kullanımı Zirveye Yükseldi
Araştırma şirketi Reflexivity Research'ün kurucusu Will Clemente tarafından paylaşılan Glassnode verileri, 16 Şubat itibariyle Bitcoin'in Taproot özelliğinin kullanımının değerin tek haneli rakamlarda kalmasından sadece bir hafta sonra yüzde 13 ile yeni bir zirveye ulaştığını gösteriyor.
8 Şubat itibariyle 2021'in sonlarında yapılan bir güncellemenin ardından yayına giren özellik için yedi günlük hareketli ortalamada (MA) benimseme sadece yüzde 5'te kalmıştı. Taproot güncellemesi, Bitcoin Blockchain'inde ölçeklenebilirlik, gizlilik ve güvenlik avantajları sunuyor. Bu güncelleme mevcut imzalama yöntemine alternatif olarak Schnorr çoklu imzalama yönteminin entegrasyonunu getirdi. Bu sayede birden fazla imzalama işlemi tek bir özet ile bir araya getirilebiliyor.
Bitcoin Taroot'un Benimsenmesini Artıran Faktörler
Taproot'un Bitcoin Blockchain'inin kullanımının Ordinals'ın ağdaki artan popülaritesiyle aynı zamana denk geldi. Ordinals protokolü, BTC işlemlerinin tanık kısmına veri eklemek için Taproot'u kullanıyor. Ordinals, kullanıcıların BTC işlemlerine resim gibi öğeler eklemesine imkan tanıyarak Bitcoin Blockchain'i üzerinde NFT oluşturulmasını sağlıyor. NFT'lere yönelik artan taleple birlikte Taproot'un kullanımında önemli bir artış görülmüş durumda.
Ordinals protokolü, sırasıyla 2017 ve 2021'de yayınlanan Bitcoin'in ağının soft fork güncellemeleri Segregated Witness (SegWit) ve Taproot tarafından uygulanabilir hale getirildi. Ağın yakından takip edilen yönleri arasında olduğu düşünüldüğünde benimsenme konusu Bitcoin için oldukça önemlidir. Gerçekten de Taproot, ağın güvenliğini ve merkeziyetsizliğini korurken Blockchain'in ölçeklenebilirliğini ve gizliliğini artırmayı amaçladığı düşünüldüğünde Bitcoin ekosisteminin önemli bir parçasıdır.
Bu özellik aynı zamanda Schnorr çoklu imzalama ve sanal çıktı kilitleme gibi gelişmiş gizlilik unsurları da sunuyor. Tüm bu özellikler, kullanıcıların birden fazla girdiyi tek bir çıktıda birleştirmesine imkan tanıyarak güvenli ve uygun maliyetli işlemler yapılmasını sağlar ve bu şekilde işlem ücretleri azaltılır.