Bitcoin Geliştiricisinden Dikkat Çeken “Dogecoin Modeli” Önerisi

2 years ago 91

Bitcoin geliştiricisi Peter Todd'a göre eğlence ve şaka amaçlı piyasaya sürülen en büyük köpek temalı kripto para Dogecoin'in çalışma mantığı doğrudan şaka amaçlı değil. Todd, Bitcoin'de Dogecoin'de olduğu gibi daha fazla yarılanma (halving) döngüsü olmadan sonsuz enflasyon yaklaşımının benimsemesi gerektiğini öne sürerek dikkat çeken değişiklik önerisinde bulundu.

Sonsuz ve Sabit Blok Ödülü Modeli

Peter Todd, Bitcoin geliştiricilerinin e-posta listesine yaptığı öneride, piyasa değeri bakımından en büyük kripto para BTC'de sonsuz ve sabit blok ödülü modelinin uygulanmasını önererek şu notu düştü:

Sabit blok ödülü, arzın yükselmesine neden olmaz. Aslında kayıp kripto paraların kaçınılmaz olması nedeniyle sabit blok ödülü, ne enflasyonist ne de deflasyonist olan istikrarlı bir para arzına yakılaşılmasını sağlar ve toplam arz, sınırlı emisyon oranı ve kripto para kaybı olasılığı ile orantılıdır.

Bitcoin ağında şu anda blok ödülünün yüzde 50 oranında düştüğü dört yıllık bir yarılanma döngüsü bulunuyor. Bu yarılanmaların sonunda ağ, artık madencilere ödül olarak herhangi bir BTC vermeyecek. Bunun yerine madenciler, ağ ücretlerine güvenmek ve buradan kazanç sağlamak zorunda kalacaklar. Todd'a göre bu, işe yarar bir model değil:

İşlem ücretlerinin tarihsel gerçekliği, toplam madenci gelirinden yaklaşık 10 kat daha değişken olan devasa bir volatiliteye neden oluyor. Son üç yılda, 8.4 milyon dolar/30 günlük ortalamadan 140 bin dolar/30 günlük ortalamaya kadar değişiklik gösterdi ve şu anki miktar 370 bin dolar/30 günlük ortalamada. Bu 60 katlık bir fark demek. Bu arada madenci geliri, 7 kat farkla 60 milyon dolar/30 günlük ortalamadan 9 milyon dolar/30 günlük ortalamaya kadar değişti. Madenciliğin, daha büyük ölçekli madencilere mümkün olduğunca az ödül vererek herkesin yapabileceği sıkıcı, öngörülebilir bir iş olmasını istiyoruz. Maksimum merkeziyetsizlik için ihtiyacınız olan şey bu. İşlem ücreti bazlı gelir modeli, bu hedefe ulaşmak için sübvansiyon gelirinden çok daha kötü bir iş çıkarıyor.

Öneriye Gelen Geliştirici Yorumları

Bitcoin geliştiricisi Todd'un önerisi iki yönden eleştirildi. Öneriye ilk eleştiri, pratik gerekçeleri öne sürerek kaybedilen kripto paraların oranının tam olarak bilinmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken geliştirici Zac Greenwood'dan geldi. Greenwood, bu nedenle sabit 21 milyonluk BTC arzı limitini korumak için kaybolan BTC'lerin yerini alacak bir enflasyon oranı belirlemenin mümkün olmadığı belirtti.

Öneriye ikinci eleştiri anonim geliştirici ZmnSCPxj'den geldi. ZmnSCPxj şunları not etti:

Sürekli ihraçlara itiraz etmemin nedeni, fiyat değil sansür direnci üzerindeki etkidir. Diyelim ki biri sabit blok sübvansiyonlu ve diğeri blok sübvansiyonlu ama blok sübvansiyonu ihmal edilebilir veya sıfır olan iki Blockchain'im var. Şimdi bir sansürcü madenci düşünün. Madenci belirli işlemleri reddeder yani sansür uygularsa, madenci bu işlemlerin ücretlerini kazanamaz, kaybeder. Muhtemelen madenci bunu, sansürden ekonomik olarak kaybedilen kazançlara eşit veya daha iyi başka kazançlar sağladığı için yapar. Blockchain'in bir blok sübvansiyonu varsa, madencinin maruz kaldığı kayıp, her bir blokun toplam kazancına göre küçüktür. Blockchain'in sıfır blok sübvansiyonu varsa, madencinin maruz kaldığı kayıp, her blokun toplam kazancına göre büyüktür. Bu nedenle, ikinci durumda madencinin sansürden elde ettiği dış fayda, ilk duruma göre orantılı olarak daha büyük olur.

Anonim geliştiriciye göre, yalnızca işlem başına ücret modeli, kripto para işlemlerinin sansürlenmesinin önüne geçmek için teşvik edici olabilir. Bu nedenle Todd'un önerisine göre son derece kullanışlı.

Read Entire Article