Bitcoin’in S&P 500 ile Arasındaki Fiyat Korelasyonu: Büyük Düşüş Kapıda!

2 years ago 76

13 Eylül'de açıklanan ve beklentileri aşarak yüksek gelen ABD'de Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerinin ardından Bitcoin (BTC) ve altcoin'lerde sert düşüşler yaşandı. Bitcoin, yazım sırasında son 24 saatte kaydettiği yüzde 8,47 düşüşle kritik 20 bin dolar desteğinin hemen üzerinde, 20 bin 323 dolardan işlem görüyor. BTC fiyatındaki sert düşüş, S&P 500'ün yüzde 4,5 düşüşle 4 bin seviyesinin altına gerilemesiyle birlikte geldi.

Bitcoin ve S&P 500

Analitik şirketi Santiment, Bitcoin'deki düşüşe ilişkin olarak "Salı günü hayal kırıklığına neden olan enflasyon haberleriyle olumsuz gelen TÜFE verilerinin ardından Bitcoin ve S&P 500'ün son iki yıldaki en yüksek günlük düşüşlerini kaydettikleri görüldü. Piyasalar arasındaki korelasyon yüksek kalmaya devam ederken, kripto para piyasalarının sıfır öz sermaye güveni esası ile gelişimi devam ediyor." notunu düştü.

Bitcoin'in bir süredir S&P 500 ile arasındaki yüksek fiyat korelasyonu hareket ettiği görülüyor. Bitcoin'in hisse senedi piyasalarını takip etmeye devam etmesi halinde en büyük kripto para ayıların pençe darbeleri altında kalmasına neden olabilir.

Yüzde 20'lik Düşüş Beklentisi

En büyük kripto para BTC'in S&P 500 ile arasındaki yüksek korelasyonun devam etmesi durumunda Bitcoin fiyatın yüzde 20 oranında düşerek 16 bin dolara kadar gerilediği görülebilir. Fidelity'nin global makro direktörü Jurrien Timmer, böylesine acı verici bir düşüş beklentisi için şunları söyledi:

Değerleme 14 kattan daha fazla doğru ise, basit matematik ile S&P 500'ün gerçeğe uygun değerinin 230 dolar EPS'de yani 3 bin 200 ila 3 bin 400 seviyeleri olduğu söylenebilir. Bu da ayı piyasasının henüz bitmediğini gösteriyor.

13 Eylül'de ABD'de Ağustos ayına ilişkin TÜFE verilerinin açıklanmasıyla "Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi"nin 34 seviyesinden 27 seviyesine düştüğü görüldü. Endeks şu an için henüz "aşırı korku" bölgesine girmiş değil.

Bitcoin, bir kez daha olumsuz gelen enflasyon haberleri ile çok önemli bir direnç bölgesi olan 200 günlük hareketli ortalamayı (DMA) geçmeyi başaramadı. Öte yandan Bitcoin ile birlikte birçok altcoin'in de sert şekilde düştüğü görülüyor. The Merge güncellemesinin gerçekleşmesine bir gün kala, Ethereum'un (ETH) yüzde 7 değer kaybederek bir kez daha bin 600 dolar seviyesine düştüğü görülüyor. The Merge'ye yaklaşıldıkça yatırımcıların ETH'de "haberi sat" yaklaşımını benimsedikleri görülebilir ve bu da en büyük altcoin'in güçlü bir satış baskısı ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Read Entire Article