Bitcoin Neden Düşüyor? Kripto Paralarda Sert Düşüş Kapıda Mı?

2 years ago 119

En büyük kripto para birimi 20.200 dolar seviyesini bugün kaybetti ve yazı hazırlandığı sırada halen bu bölgenin altında bulunuyor. Birkaç gündür bu haftanın yüksek volatiliteyle geçebileceğinden bahsediyorduk. Nitekim öyle de oldu. Powell konuşmaya başladıktan sonra Bitcoin yeniden 19.000 dolarlı seviyelere gevşedi ve altcoinler çift haneli zararlar yazmaya başladı. Peki önümüzdeki günlerde yatırımcıları neler bekliyor?

Bitcoin Neden Düşüyor?

Kripto para borsalarına bir süredir, eski Bitcoin (BTC)’ler transfer ediliyor. Bu madenci satışlarının da ötesine geçti ve sürekli bir satış baskısına sebep oluyor. Temel tarafta satış baskısı anormal değil. Yarın açıklanacak ABD enflasyon verisinin yine yüksek olması bekleniyor. Öncü verilere göre enflasyon halen düşüşe geçmiş değil. Doğal olarak temmuz ayı sonunda yapılacak FED toplantısında 100 baz puana kadar sert faiz artışları görmeye devam edeceğiz.

İkinci bir sebep ise önümüzdeki hafta açıklanması beklenen FOMC tutanaklarıdır. Ocak ayından beri kripto para yatırımcıları FOMC tutanaklarını yakından izliyor. Haziran toplantısında Powell gerektiği kadar faiz artışına cesurca devam edeceklerini söylemişti. Peki gelecek FOMC tutanaklarında ne yazıyor? Büyük ihtimalle daha sert önlemlerin tartışıldığını ve önümüzdeki toplantılarla alakalı atılacak büyük adımların detaylarını göreceğiz.

Haber akışı Bitcoin’in daha fazla düşebileceğine işaret ediyor. FED herhangi bir politika değişikliğine gitmedi, enflasyon ve faizler yükselmeye devam ediyor ve daha da kötüsü ABD çift haneli enflasyona giderek yaklaşıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda kripto paralar için kısa vadede parlak bir gelecek beklemek mantıklı değil.

Cuma günü ve temmuz ayının başında açıklanacak 2 Spot Bitcoin ETF kararı var. SEC büyük bir sürpriz yapıp bunlardan birini onaylamadığı sürece, piyasalar özellikle bireysel yatırımcıların al/sat yapması için yüksek risklidir.

Kripto Paralar Daha Fazla Düşer Mi?

Temel tarafın ele aldık şimdi teknik detaylar girme zamanı. Kripto paraların yönünü elbette Bitcoin belirliyor ve onu incelemeliyiz. Fiyatın 17.000 dolarlık desteği koruması gerekiyor, bugün 19.800 bölgesi kırılırsa yeniden 17.000 – 18.000 dolar aralığı ziyaret edilebilir.

Sarı trend çizgisi, Bitcoin fiyatına orta vadeli bir direnç görevi gördü. Trend çizgisi son zamanlarda piyasada kan gölüne yol açan fiyatı reddetti. Bununla birlikte, BTC'nin 30 bin dolarlık arz bölgesinin potansiyel bir yeniden testinden önce 24 bin dolarlık direnç seviyesini, 50 günlük hareketli ortalamayı ve söz konusu trend çizgisini aşması gerekecek. Öte yandan, sürekli kademeli tasfiyeler ve yönlendirilen olumsuz hissiyat yoğunlaşırsa, ayılar piyasayı mevcut destek seviyesinin altına ve 15.000 dolar bölgesine itebilir.

Fiyat, 4 saatlik zaman ölçeğinde düşüş eğilimi gösteren bir kanal geliştiriyor. Mevcut aşağı yönlü dürtüsel dalgalanma, kanalın alt sınırı ve 20 bin dolarlık birincil destek seviyesi tarafından kısıtlandı. Şu anda BTC, kısa vadeli azalan trend çizgisini kırdı ve bir geri çekilme modeli oluştururken onu yeniden test etmeye çalışıyor. Bu fiyat seviyesinden bir geri dönüş olması durumunda, kripto para biriminin kanalın üst sınırına doğru sağlıklı bir ralli başlatmak için orta sınırı ve 22 bin doları aşması gerekiyor.

Bununla birlikte, alıcılar veya satıcılar üstünlüğü ele geçirip bir sonraki trendi başlatmadan önce, 17 bin dolar ile 28 bin dolar arasındaki kritik seviyeler arasında uzun bir konsolidasyon aşamasının olması daha muhtemel görünüyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article