Bitcoin Şaşırtmaya Devam Ediyor! Kripto Paraları Ne Bekliyor?

2 years ago 93

Bu hafta açıklanacak FOMC tutanakları sebebiyle son derece önemliydi. Bitcoin bugün 23.000 dolar bandına kadar düştü. Ancak BTC verilerinde herkesi şaşırtan bazı gelişmeler de var. Peki bu verilerin kripto paralar üzerinde etkisi ne olacak? Kısa ve orta vadeli beklentiler neler? Bitcoin kritik eşiği aşabilecek mi?

Bitcoin (BTC)

FOMC tutanaklarındaki “faizlerin artış hızı yavaşlayabilir” detayının ardından Bitcoin yeniden 23.500 doların üzerine çıktı. Altcoin kralı Ethereum da 1.860 doları aşarak kritik bölgeyi koruyor. Bitcoin tarafında enteresan gelişmeler oluyor. Son zamanlarda BTC dolaşımında önemli bir düşüş var. Santiment'ten alınan verilere göre, Bitcoin dolaşımı Ekim 2021'den Haziran 2022'ye kadar gayet normaldi. Fakat temmuz ayında bu düşmeye başladı, aksine Bitcoin fiyatının bu dönemde ciddi anlamda arttığını gördük. İkisinin aynı döneme denk gelmesi kafaları karıştırdı.

Bununla birlikte, Temmuz ve Ağustos 2022'de görüldüğü gibi fiyat geri dönüşleri, BTC biriktirme konusundaki “kaybetme korkusu” belirgin olduğundan dolaşımda bir sıçramaya neden oldu. Bu geri dönüşlerin bir talep yaratacak kadar güçlü olmaması da mümkündür. Fiyatın yukarı yönlü ivmesini baskılayan diğer engel ise kalıcı enflasyon endişesidir.

Kripto Paralar Ne Zaman Yükselir?

Bitcoin ve Tether balinaları, 2022'deki arzlarına kıyasla düşük bir arz tutmaya devam ediyor. 100 ila 10 bin BTC arasında tutan adresler, 10 ay önceki %49,5'e (ATH) kıyasla toplam arzın %46,1'ine sahip. Bununla birlikte, Tether balina birikimlerinde ufak artışlar var. 100.000 ile 10 milyon USDT arasında tutan adresler, toplam arzın %0,6’sını tutuyor.

Aşırı korku sebebiyle kripto paralar olması gerekenden çok daha az talep gördü. Uzmanlara göre temmuz toparlanmasının temelinde de bu var. Son 14 haftanın 12'sinde, yatırımcılar piyasaya daha olumsuz bakıyordu. Tarihsel olarak konuşursak, olumsuz bir kitle hissiyatı, genellikle kalabalığın genel hissine ters düştüğü için fiyat artışı şansını artırır.

Analitik firması Glassnode'a göre, kârlı adres sayısı 17 Ağustos itibariyle üç ayın en yüksek seviyesi olan 26.704.683'e ulaştı.

Kripto paralarda en kötü günler geride kalmış görünüyor. Ancak piyasanın istenen trend dönüşümünü yapabilmesi için gerçek bir fiyat katalizörüne ihtiyacı var. Aksi taktirde son 1 ayda yaşanan yükselişler daha fazla düşüşün zeminini hazırlayabilir. Gözünüzden kaçmış olabilir ancak bugün Kanada’nın en büyük emeklilik fonlarından biri (450 milyar dolar yönetiyorlar) Celsius yatırımından dolayı pişman olduğunu açıkladı. Üstelik kripto paralara yeni bir yatırım konusunda çekimser olduklarının da altını çizdi.

Terra olayının kripto para yatırımcıları için bir dönüm noktası olacağından o tarihlerde bahsetmiştik. Bundan birkaç yıl sonra da Terra olayından bu şekilde bahsedilecek. Celsius, 3AC ve diğerlerinin iflasının temelinde bu olay vardı. Önümüzdeki 1 yıl içinde ABD kripto paraları en önemli gündem maddelerinden biri haline getirecek. Tornado Cash yasağı, kriptonun merkeziyetsiz finans anlatısına adeta bir savaştı ve yeterli tepkiyi almadı. Celsius gibi devlerin iflası kurumsal yatırımcılara bu piyasanın gerçek risklerini hatırlattı. XRP gibi kayıtsız menkul kıymet satışı yapan çok sayıda kripto projesine davalar açılıyor son 1 ayda 2 dava gördük. Enflasyon artıyor, yaklaşan kış sebebiyle artan enerji fiyatlarının bunu daha da yukarı çıkarması bekleniyor. Rusya ve Çin, saldırgan tavırlarıyla dünyadaki istikrarı tehdit ediyor. ABD, resesyon endişesine kapıldı ve resesyonun tanımı üzerinde tartışmalara başlıyor.

Bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda kripto paraların yeniden yükselişe geçebilmesi için çok iyi bir fiyat katalizörüne ihtiyaç var. Hisse senetleriyle uyumlu hareket eden bir piyasaya kurumsal neden yatırım yapmalı? Yüksek enflasyon ve savaşın olduğu bir ortamda kripto paraların bir güvenli limana dönüşmesi gerekiyor. Dev şirketlerin bilançolarına Bitcoin eklemeye başlaması bir sonraki büyük boğa sezonunun başlangıç fitili olabilir. Ancak bugün neredeyse tamamı maliyetlerini düşürebilmek için işgücünü azaltmanın planlarını yapıyor.

Riskli piyasalar huzurlu günlerde yoğun talep görebilir. Kripto paralar için kısa ve orta vadede dar aralıkta konsolidasyondan başka çare şimdilik yok gibi görünüyor. Nitekim FOMC ile yükselen Bitcoin fiyatı yazının sonunda 23.350 dolarlı seviyelere yeniden gevşedi.

Read Entire Article