Bitcoin ve Altcoin’ler Neden Düşüyor? Gözler Fed Tutanaklarında!

2 years ago 100

Küresel piyasalarla birlikte Bitcoin (BTC) ve altcoin'lerde de yatırımcıların dikkati Çarşamba günü yayımlanacak olan Fed tutanaklarına çevrilmiş durumda. Fed tutanaklarının yayımlanması öncesinde Bitcoin ve altcoin'ler düşüşe geçti. Peki yayımlanacak Fed tutanaklarında neler bekleniyor?

Fed Tutanakları

Yatırımcıların dikkati, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Çarşamba günü TSİ 21.00'da yayımlanacak olan 26-27 Temmuz tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarına çevrilmiş durumda. Yayımlanacak tutanakların Fed'in faiz artış hızına dair ipuçları vermesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, verilerin düşük bir faiz artışına işaret ettiğini ancak Eylül ayında açıklanacak olan istihdam verisinin güçlü gelmesi halinde 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin güçleneceği üzerinde duruyor.

Son FOMC toplantısından bu yana açıklanan enflasyon verileri beklentilerin altında kalırken istihdam verileri güçlü bir işgücü piyasasına işaret etti. Bu da gelecek faiz artırımı için fiyatlanmaların 50 ila 75 baz puan arasında hareket etmesine neden oldu. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell o toplantının ardından yaptığı açıklamada, ekonominin resesyonda olduğu iddialarını reddetti ve Eylül'de 75 baz puanlık faiz artışına gidebileceklerinin sinyalini verdi.

FOMC toplantı tutanakları, he ne kadar net bir tablo ortaya koymuyor olsa da Fed yetkililerinin gelecekte faiz kararı verirken hangi verilere bakacağı konusunda mesajlar veriyor olması bakımından küresel piyasaların yakından takip ettiği bir veri konumunda.

Bitcoin ve Altcoin'ler

26-27 Temmuz tarihli FOMC toplantısının tutanaklarının yayımlanması öncesinde SP500 ve Nasdaq yönünü aşağı çevirdi. SP500 ve Nasdaq endeksleri yazım sırasında günlükte sırasıyla yüzde 0,07 ve yüzde 0,60 düşmüş durumda.  SP500 ve Nasdaq'ın yönünü aşağı çevirmesiyle Fed tutanaklarından gelebilecek olumsuz bir veri sinyaliyle en büyük kripto para Bitcoin de düşmeye başladı. Haftanın ilk gününde 25 bin dolar seviyesini geçme denemesi yapan BTC, yazım sırasında günlükte yüzde 1,02 düşüşle 23 bin 865 dolardan alınıp satılıyor.

Bitcoin'in düşmeye başlamasıyla altcoin'ler de kırmızıya büründü. En büyük altcoin Ethereum, yazım sırasında yüzde 1,54 düşüşle bin 880 dolardan işlem görüyor. En büyük 20 kripto para listesinde yer alan ve günlükte en yüksek değer kaydeden altcoin'ler ise şu şekilde; yüzde 1,33 Cardano (ADA), yüzde 2,33 Solana (SOL), yüzde 2,55 Polkadot (DOT), yüzde 1,06 Avalanche (AVAX), yüzde 1,13 Polygon (MATIC), yüzde 2,33 Uniswap (UNI) ve yüzde 3,37 UNUS SED LEO (LEO).

Read Entire Article