Bitcoin ve Altcoin’lerde Heyecanlı Bekleyiş: Fed, Pivot Yapacak mı?

2 years ago 78

İngiltere, makroekonomik krizden muzdarip olsa da İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) niceliksel genişlemeye yönelme kararı alması herkesi şaşırttı. BoE, ekonomide resesyonun önüne geçmek için uzun vadeli tahviller satın almaya karar verdi. Küresel piyasalar, Bitcoin ve altcoin'lerde gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) BoE'nin pivot yapma kararına vereceği yanıta çevrilmiş durumda.

Fed Yetkilisinden Açıklama

Atlanta Fed CEO'su ve Başkanı Raphael Bostic, Fed'in şahin duruşunu sürdüreceğini açıkladı ve yıl sonundan önce en az 150 baz puanlık bir faiz artırımına daha destek çıkacağını belirtti. Fed'in para politikası oluşturma organı FOMC, yıl sonuna kadar iki toplantı daha yapacak. Birinci toplantının 2 Kasım’da, ikinci toplantının ise 14 Aralık’ta gerçekleşmesi planlanıyor.

Küresel ekonomilerin merkez bankaları olağandışı ekonomik problemlerin önüne geçmekten sorumludur. Bu bağlamda merkez bankaları bir süredir şahin bir duruş gösteriyor ve enflasyonu frenlemek için niceliksel sıkılaştırma yapıyorlar. Bununla birlikte, BoE, İngiltere'yi parasal krizden kurtarmak için nicel gevşemeye geçtiğini duyurdu. Amerikalı yatırımcı Stanley Druckenmiller, BoE'nin enflasyon dönemine dönerek korkunç bir hata yaptığına inanıyor. Bostic ise uluslararası para yetkililerinin koordinasyonsuz olmadığını ortaya koyarak Fed'in İngiliz mevkidaşı ile sürekli görüşme halinde olduğunu belirtti. Fed yetkilisi, enflasyonun çok yüksek kaldığını belirterek, Kasım ayında en az 75 baz puanlık, ardından Aralık ayında ise 50 baz puanlık bir faiz artırımını destekleyeceğini söyledi.

Bostic, şahinsi duruşuna rağmen ekonomide yumuşak bir iniş yapılabileceğine dair umudunu koruyor. ABD'deki resesyonun önceden belirlenmiş bir sonuç olmadığına inanan Fed yetkilisi, beklenenden daha düşük büyüme ve daha rasyonel bir işgücü piyasasının enflasyonun düştüğünün bir işareti olabileceğini savunuyor. Ancak Druckenmiller, Fed'in şahin duruşundan dolayı ABD ekonomisinin 2023'de sert bir iniş yapacağını öngörüyor.

Fed'in Pivot Yapma İhtimali

BoE'nin pivot olarak niceliksel genişlemeye gitme kararı küresel piyasaları ve kripto para piyasalarda ibrenin yukarıya dönmesine neden oldu. Her ne kadar bazı yetkililer aksi yönde açıklamalarda bulunuyor olsa da BoE'nin pivot yapma kararı Fed'in de pivot yapabileceği ihtimalinin masaya gelmesine neden oldu.

Şimdi gözler, Fed yetkililerinin bir sonraki FOMC toplantısına kadar yapacağı açıklamalarda olacak. Bu açıklamaların pivot ihtimalinin belirginleşmesi konusuna destek olması bekleniyor.

Read Entire Article