Bitcoin ve Kripto Paralar Yine Neden Düşüyor?

2 years ago 86

Bitcoin (BTC) fiyatı yazı hazırlandığı sırada yeniden 20.000 doların altına düştü ve 19.744 dolardan alıcı buluyor. Kripto paraların kralı geçtiğimiz yıl bugünlerde %59 daha pahalıydı. 2022 yılında kripto paraları saran depremler piyasanın aşırı satış baskına girmesine neden oldu. Yatırımcı psikolojisi halen düzelmiş değil ancak fiyatlar ciddi anlamda eridi. Peki nereye gidiyoruz?

Bitcoin (BTC) Neden Düşüyor?

BTC fiyatı 5 yıl önce bugüne göre %437 daha pahalı ancak geçtiğimiz yılın rakamlarına göre %59 daha ucuz. Yeterince uzun vadede Bitcoin’in sürekli arttığını gördük ancak yatırımcılar neredeyse 10 aydır rahat yüzü görmedi. Ronin köprüsünün hacklenmesi, Terra iflası, 3AC ve Celsius derken her ay piyasayı sarsan başka bir deprem gördük. İşleri daha da kötüleştiren şey ise Fed’in politika değişikliğiydi. Aslında politika değiştiren sadece Fed değildi, pandemiyle piyasayı sıcak paraya boğan devletler şimdi enflasyon ile bunun cezasını ödemeye başladı. Elbette enflasyonla mücadele etmeleri gerekiyordu ve sıkılaşma politikaları devreye girdi.

Fed her ay on milyarlarca doları bilançosundan siliyor, bu ayki toplantıda 100bp faiz artışı ihtimali fiyatlanıyor. Hatırlayın, senenin başında 50bp bile yatırımcıları tedirgin ediyordu ve bugün 75bp’nin de ötesinde bir artış kabullenilir oldu.

Kripto Paralarda Son Durum

Peki kısa vadede ne oldu? En büyük kripto para birimi, 13 Eylül'deki sürpriz ABD enflasyon verilerinin şokunu henüz atlatabilmiş değil. Haftanın zirvesine kıyasla %13 düşen BTC altcoinleri de peşinden sürüklüyor. Üstelik önümüzdeki hafta açıklanacak FOMC kararları da yatırımcıları tedirginliğe itiyor. Popüler kripto para analisti Crypto Ed kısa vadede bazı olumsuzluklar olsa da BTC fiyatının 28.000 dolara kadar yeni bir zirve için harekete geçeceğine inanıyor. Önceki düşüşü doğru tahmin eden Capo ise 23.000 dolara bir sıçrama ile erken shortcuların (açığa satış yapan/düşüş bekleyen marjinciler) avlanacağına inanıyor.

Capo için iki hedef var, ilki 23.000 dolar seviyesinde ve ikincisi 16.000 dolara kadar sürecek bir dibe işaret ediyor. Eight ticaret firmasının kurucusu ve CEO'su Michaël van de Poppe ise önümüzdeki haftaki Fed toplantısına kadar piyasaların nispeten yatay seyredeceğini söyledi. Şimdilik pek haklıymış gibi görünmüyor.

Öte yandan yeni piyasaya sürülecek arzı önemli ölçüde düşen Ethereum bile piyasanın geri kalanını takip ediyor. Yatırımcılardaki mevcut psikolojik durum büyük oyuncular tarafından daha fazla kayıp için tetikleniyor olabilir. İlerleyen günlerde her iki yöne daha büyük volatilite görmemiz olasıdır.

Read Entire Article